Tesla - между свръхоценката и подценяването

Някои анализатори са скептични по отношение поскъпването на акциите на производителя на електромобили, докато други виждат още потенциал

15:05 | 6 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американската компания за производство на електрически автомобили Tesla се превърна в една от най-големите машини за създаване на пари на фондовия пазар в историята. Въпреки резките разпродажби на технологични акции от тази седмица, цаната на акциите на Tesla се е увеличила четворно през тази година. Управляваната от Илон Мъск компания се оценява на около 379 милиарда долара, което е над общата оценка на Toyota и Volkswagen, пише Financial Times. 

Пазарната еуфория около Tesla се отразява и на други производители на електрически превозни средства, докато инвеститорите тръсят следващия си голям ход. Миналата седмица акциите на китайския производител в сектора Xpeng Motors поскъпнаха с 40% след борсовия му дебют в Ню Йорк, което се дължи на “ореола” около Tesla. 

Подобни движения на пазара със сигурност сочат за надуването на балон, а тази седмица се оказа удачно време за размисъл. Нито една традиционна инвестиционна метрика не може да оправдае ръста в цените на книжата на Tesla. Компанията отчита минимални печалби и не изплаща дивиденти. 

За сравнение - Toyota и Volkswagen съвместно са произвели 21,8 милиона автомобили и са генерирали 15,6 милиарда долара свободни парични потоци през 2019 г., сочат данни на JPMorgan. През същата година Tesla е произвела 366 хиляди автомобили и е генерирала средства в размер на 1,1 милиарда долара. 

Погледнато по друг начин - фондовата борса „оценява“ всяка кола, която Tesla е продала миналата година, на над един милион долара. Model 3 на компанията струва 35 хиляди долара. Джейми Пауъл от FT Alphaville посочва, че цените на акциите на Tesla нямат връзка с икономическата реалност. 

Светът се завръщаше към дот-ком балона от 2000 г. още преди пандемията да удари пазарите. Това обаче не тревожи поддръжниците на Мъск, които празнуват след всеки негов ход и агресивно се бранят от съмняващите се в успеха на компанията. Изглежда подобни тревоги не застигат и част от основните инвеститори, които посочват, че Tesla залага на три големи технологични тенденции - електрическите коли, батериите и автономното шофиране. 

Morgan Stanley прогнозира, че Tesla ще продаде шест милиона автомобили до 2030 г. и ще генерират постоянно растяща печалба от услуги и батерии. 

Тази седмица Baillie Gifford, един от най-големите акционери на Tesla, намали инвестициите си в компанията, но базираната в Единбург група заяви, че остава оптимистична относно бъдещето на Tesla и запазва 4.25-процентен дял в дружеството. Според Джеймс Андерсън, съуправител на водещия фонд на Baillie Gifford, понякога си струва да се платят „неразумни цени“ за акциите на високоразвиващи се технологични компании. 

В свят, в който централните банки инжектират средства, много други пазарни оценки изглеждат нестабилни. Голямата разлика с 2000 г. е, че много високооценени технологички компании като цяло са изключително печеливши. От тази гледна точка капитализациите на компаниите от технологичния сектор може просто да отразяват прекалената концентрация на корпоративна мощ. 

Според Андерсън опитите да се определи времето за следващото голямо движение на пазарите са безполезни. Той обаче остава уверен в стойността на активното управление на фондовете и дългосрочните трансформации, породени от технологиите. „През последните 15 години направихме страшно много грешки“, посочва експертът. „Но най-голямата ни грешка може да е, че не сме били достатъчно оптимистични“, добавя той.