Гладът ще убие повече хора от коронавируса през 2020 г.

Пандемията нарушава доставките на храна във всички точки на света

07:46 | 1 септември 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Светът се насочва към безпрецедентна криза с недостиг на храна. Със 132 млн. души повече от първоначалните прогнози могат да изпитват остър недостиг на основни храни през 2020 г. Пандемията нарушава веригите за доставка на храна, срива икономиките и намалява покупателната способност на потребителите, пише Bloomberg в свой анализ.

Някои прогнози показват, че заради пандемията повече хора ще умрат от глад, отколкото от инфекция с коронавирус. Броят на хората, които ще гладуват, се увеличава драстично в момент, когато има огромни излишъци на храна в световен мащаб. И това се случва във всяка част на света. Публикуват се нови прогнози за хранителна несигурност в страни, които досега имаха относителна стабилност.

В квартал „Куинс“ в Ню Йорк се чака осем часа на опашка пред хранителните банки. Накрая всеки получава по една кутия храна, с която може да издържи седмица. А в Уганда пазарите на открито са препълнени с домати и банани, но дори ниските цени не са достатъчни за купувачите, които са безработни в момента. Доставки на ориз и месо бяха закотвени в няколко пристанища по-рано през тази година заради логистични проблеми в Китай, Филипините и Нигерия. А в Южна Америка – Венецуела е изправена пред една от най-тежките хранителни кризи в историята.

„Белезите от тази криза ще останат за поколения напред. През 2120 г. все още ще говорим за тази криза“, коментира Мариана Чилтън, директор на Центъра за създаване на общности без глад в университета „Дрексел“.

Коронавирусът разкри някои от най-дълбоките неравенства в света. Също така пандемията е определяща сила за това кой трябва да яде и кой не. Това подчертава задълбочаващото се социално неравенство в световен мащаб, докато богатството на най-богатите граждани продължава да се увеличава с бързи темпове.

Милиони хора останаха без работа и нямат достатъчно пари, за да изхранват семействата си въпреки рекордните пакети от стимули от страна на редица правителства.

Също така нарушените вериги за доставка създадоха проблем за разпространението на хранителни продукти. Внезапното избягване на храненето в ресторанти означава, че фермерите изпитват трудности да пренасочат продукцията си към магазини или хора в нужда.

Дон Камерън от ранчото Теранова в Калифорния претърпя загуби от около 55 хил. долара през тази година на реколтата си от зеле. Близо половината от загубата – 24 хил. долара, бе предизвикана, защото Камерън направи дарения на местните хранителни банки, след като търсенето от страна на обичайните му клиенти се срина. Той трябваше да плати за необходимия труд за прибирането на реколтата и натоварването на камионите. За него щеше да е много по-евтино да остави посевите да изгният на полето.

„Знаем, че други части на страната се нуждаят от това, което ние имаме тук. Но до момента не е изградена логистика, която да позволи тези доставки. Има моменти, в които разполагаме с излишна храна, но тя не намира дом заради логистични проблеми“, обяснява Камерън, който е унищожил близо 50 хил. тона реколта, тъй като хранителните банки в близост имат ограничен капацитет за съхранение.

Първоначалните прогнози на ООН показват, че при най-лошия сценарий около една десета от световното население няма да има достатъчно храна през тази година. Влиянието няма да доведе само до глад. Милиони хора вероятно ще изпитат и други форми на хранителна несигурност, сред които са невъзможността да си позволят здравословни диети, което може да доведе до недохранване и затлъстяване.

Влиянието ще продължи в дългосрочен план. Дори в най-добрите си прогнози ООН предвижда, че гладът ще бъде по-голям през следващото десетилетие в сравнение с очакванията от преди пандемията. До 2030 г. броят на недохранените хора ще достигне 909 млн. Преди пандемията прогнозата бе за 841 милиона.