Защо перспективата за стагфлация тревожи някои инвеститори?

Очакванията за ускоряване на инфлацията за момента са подкрепяни от малцина

07:43 | 17 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: John Taggart/Bloomberg
Снимка: John Taggart/Bloomberg

Пет месеца, след като коронавирусната криза удари американската икономика, ускорението на инфлацията изглежда последното нещо, за което някой би се тревожил. На пазара на злато и на облигации обаче има признаци, че част от инвеститорите са притеснени от инфлацията, пише Bloomberg. Според някои трейдъри има и опасения от задаваща се стагфлация - рядка комбинация между нисък растеж и ускорена инфлация. За момента тези очаквания не са много, но ето и някои от причините все пак да ги има:

1. Какво е стагфлация 

Стагфлацията е описание за икономика с малък или нулев растеж и ускоряване на инфлацията над обичайните нива. Терминът е въведен през 1965 г., като първоначално много икономисти са се съмнявали, че стагфлацията в възможна, тъй като обикновено безработицата и инфлацията се движат в противоположни посоки. 

2. Кога стагфлацията е била факт

Най-известният период на стагфлация е през 70-те години на миналия век в САЩ. През 1971 г. президентът Ричард Никсън изтегля САЩ от златния стандарт. Решението води до поредица на спадове в стойността на долара спрямо другите валути през десетилетието, което допринася за ускоряването на инфлацията в страната. Никсън се опитва да наложи контрол върху заплатите и цените, за да овладее инфлацията, но без особен успех. 

През 1973 г. арабските членове на Организацията на страните износителки на петрол налагат петролно ембарго на държавите, които обвиняват в подкрепа към Израел във войната Йом Кимпур (арабско-израелски конфликт от същата година). В САЩ ембаргото води до бързо покачване на цените на петрола. Бизнесът поема този натиск, но прави много икономии, тъй като шокът при доставките увеличава цените и инфлацията се ускорява допълнително. В същото време намаленото производство води до увеличаване на безработицата.

3. Каква е ситуацията сега 

Пандемията замени исторически силен пазар на труда в САЩ с рекордни нива на безработицата. Нивото на безработица през април беше 14,7% - четири пъти над нивото година по-рано. Лекото възстановяване през юни и юли изглежда обещаващо, но все още ръстовете на новозаразени с коронавирус в някои щати представляват риск. Увеличените цени на акциите са мощен сигнал, че много играчи на пазара очакват силно, макар отложено, възстановяване. Но индексът на бедността (Misery Index) за 2020 г. се насочва към най-високото си ниво за САЩ от почти двет години насам. 

4. Какво показват цените 

За момента няма признаци за ускоряване на инфлацията. Нещо повече - цените се понижават по време на пандемията. До средата на август обаче правителството отпусна над три трилиона долара, за да запази стотици хиляди работни места и да избегне изпадането във финансов крах за над 150 милиона американци, предпазвайки превръщането на рецесията в депресия. В допълнение Федералния резерв подкрепи икономиката с два трилиона долара от средата на март до юни. Тази безпрецедетна подкрепа показва защо фондовите пазари реаграт уверено. За някои инвеститори обаче не изглежда вероятно толкова огромно инжектиране на средства в икономиката да потисне цените надолу. Ако това се случи, докато щетите от пандемията продължават да влияят негативно на растежа, елементите на стагфлацията ще са налице. 

Безработицата нараства

Безработицата нараства в САЩ от началото на пандемията, но инфлацията не се ускорява. Графика: Bloomberg 

5. Какво казват пазарите 

Цените на златото се повишават от март, като за първи път през август достигнаха 2000 долара за тройунция. Увеличеният интерес към благородния метал предполага, че някои инвеститори се притесняват от ускоряване на инфлацията. В допълнение към златото, по-привлекателни по време на пандемията станаха защитени от инфлацията ценни книжа (TIPS), чиято стойност нараства заедно с инфлационните очаквания. 

6. Какво означава това

За някои инвеститори това предполга стагфлация. За други това е сигнал, че пазарите реагират на плановете на Фед да запази основните лихви близки до нулата, дори ако инфлацията леко се ускори.  

Инфлацията в

Инфлацията в САЩ остава под целта на Фед от 2% по време на пандемията. Графика: Bloomberg    

7. Задава ли се стагфлация

Идеята е подкрепяна от малцина. Донякъде стагфлацията изглежда реална опасност, ако ваксината срещу коронавируса се забави или пандемията продължи по-дълго от очакваното. На този етап обаче тревогите за ускоряване на инфлацията по-скоро отшумяват.