Новите мерки на Тръмп: подкрепа или предизвикателство за икономиката?

Американският президент издаде указ с мерки в събота, като заяви, че ще продължи да преговаря с демократите за нов пакет от стимули

10:16 | 9 август 2020
Обновен: 10:21 | 9 август 2020
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Мерките на американския президент Доналд Тръмп към вече ударената от коронавирусната криза американска икономика ще предоставят ограничена подкрепа за възстановяването, след като преговорите между републиканци и демократи за нов пакет от стимули се разпаднаха в петък, пише Bloomberg в свой анализ. 

Тръмп издаде четири указа в събота, включително за продължаващо увеличение на изплащаните обезщетения при безработица и отлагане на данъка върху доходите за някои служители на фона на коронавирусната пандемия, която продължава да оказва натиск върху най-голямата икономика в света. 

Ходът на Тръмп би могъл да застраши преговорите между републиканци и демократи за допълнителен пакет от стимули, като двете страни за момента остават разделени по ключови въпроси. Президентът обаче заяви, че ще продължи да преговаря с демократите, като посочи, че мерките, обявени в събота, „предоставят малка реална помощ на домакинствата“.

Определените като “оскъдни” политики от Тръмп са “неработещи, слаби и ограничени” и чрез отлагането на изплащането на данъците за някои се “рискува дейността на секторите на социална сигурност и здравеопазване”, заявиха в съвместно изявление председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и сенаторът от демократите Чък Шумер.

Тръмп нареди на федералното правителство в събота да предостави допълнителни плащания в размер на 300 долара седмично в помощ на останалите без работа служители и призова отделните щати да финансират предоставянето на още 100 долара към седмичните обезщетения, пише The Wall Street Journal. 

Мярката на Тръмп следва преустановяването на програмата за изплащане на по 600 долара допълнително на безработните, която изтече в края на юли. Тръмп заяви, че намалява допълнителните обезщетения, за да предостави на безработните “стимул да се върнат на работа”. 

Указът на Тръмп предвижда щатите да изплащат по 400 долара допълнително обезщетения за безработица седмично, като правителството финансира само 75% от тези средства. Все още не е ясно как отделните щати ще отговорят на това ново изискване, имайки се предвид, че те бяха ударени от пандемията и настояха Конгресът да ги подкрепи, за да се избегнат свивания на предоставяните от тях услуги и по-дълбоки съкращения. 

Другите действия на Тръмп биха могли да имат по-голямо отражение, пише Bloomberg. Американският президент отложи изплащането на данъка върху доходите от септември за края на годината за служителите, които получават над 8 хиляди долара месечно.

Въпреки че действията на Тръмп могат да предоставят известна подкрепа за американците, средствата за безработица са много по-ограничени спрямо предходните месеци, а отлагането на данъка върху доходите няма да помогне на десетките милиони служители, които са загубили работите си. Отвъд това, закоността на действията на президента не е напълно ясна, а ходовете не включват разширяване на мерките за малките предприятия, които имат ограничени средства за реакция след удара от кризата. 

“Със сигурност това е по-добре от нищо, но не е толкова добро решение, колкото ако Конгресът беше постигнал по-ясен от законова гледна точка и осъществим компромис по време на фискалните преговори”, заяви икономист на Evercore ISI.

Влиянието на отлагането на данъка върху доходите ще зависи от това дали работодателите ще спрат да удържат средствата от служителите си, като избирателите, от своя страна, притискат Конгреса да приеме законодателство, което да отмени натрупаните суми. 

Трябва да се има предвид, че е вероятно работодателите да решат да не променят настоящия ред, имайки се предвид несигурността и опасенията, че ако Конгресът не успее да намери решение, те ще трябва да удържат обратно средствата от служителите си. 

“Идеята да се намали данъка върху доходите и да се очаква компаниите да се съобразят с указа, при положение, че може да се наложи служителите им да върнат средствата по-късно в случай, че намаляването на данъка не бъде прието като постоянна мярка, просто няма логика”, твърди икономист на Grant Thornton в Чикаго. 

Останалите мерки на Тръмп, обявени в събота, включват отлагане на срока за изплащането на студентски заеми, предоставени от държавата, както и мораториум върху плащанията по някои ипотечни кредити.