Тръмп: Разпространението на Covid-19 в САЩ е под контрол

Междувременно кандидат-президентът Джо Байдън обяви пълната си подкрепа за гласуването по пощата

16:53 | 4 август 2020
Обновен: 16:54 | 4 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че пандемията е под контрол, до колкото това може да се случи, съобщава Bloomberg.

В интервю за Axios по HBO Тръмп коментира, че в момента разпространението на коронавируса в страната е овладяно. Така той отговари на въпрос, в който се акцентира върху факта, че близо хиляда американски граждани умират всеки ден от болестта.

„Те умират. Да, това е истината. Но това не означава, че не правим всичко възможно. До колкото сме способни, контролираме ситуацията. Това е ужасна чума“, заяви Тръмп.

Американският президент твърди, че администрацията му е осигурила необходимото медицинско оборудване за борба с пандемията на всички щати, но по думите му много губернатори не са си свършили работата.

Междувременно от щаба на кандидат-президента на Демократическата партия Джо Байдън обявиха твърдата си подкрепа за гласуването на избори по пощата. По закон в 34 щата в страната и окръг Колумбия избирателите имат право да упражнят гласа си по пощата, без да посочват конкретна причина за това решение.

Байдън е категоричен, че гласуването по пощата трябва да бъде опция за всички избиратели на всички избори. Неговото изявление е в отговор на критиките на Тръмп към гласуването по пощата. Преди дни президентът заяви, че този начин на гласуване е предпоставка за по-лесно манипулиране на крайния резултат на вота.

„Защо Тръмп се страхува да направи гласуването по пощата по-достъпно за гражданите. Защото знае, че разширяването на достъпа до гласуване за повече хора ще го изхвърли от президентския пост по волята на избирателите“, отбелязва Байдън.

Социологическо проучване от юли на Pew Research Center показва, че близо две трети от американските граждани подкрепят гласуването по пощата.