Възраждането на коронавируса натиска спирачките на пазара на труда в САЩ

В същото време Тръмп заяви, че пандемията "ще изчезне"

17:33 | 5 август 2020
Обновен: 17:34 | 5 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Създаването на работни места в американските компании се забавя рязко през юли, сигнализирайки, че ръстът на новозаразени с коронавирус поставя спирачките на пазара на труда и възстановяването на икономиката, съобщава Bloomberg. 

Новите 167 хиляди работни места за миналия месец следват ревизирания ръст до 4,31 милиона през юни, сочат данни на изследователски институт ADP, публикувани в сряда. Средните очаквания на икономистите бяха за ръст на работните места с 1,2 милиона през юли. 

Рязкото забавяне на темпа на създаване на работни места, заедно с останалите данни, показва, че пазарът на труда е в опасност от ново влошаване след първоначалното възстановяване, което настъпи при отмяната на мерките срещу коронавируса. Заявленията за безработица нарастват в рамките на две поредни седмици на фона на ръста в случаите на новозаразени с коронавирус, който накара някои компании да отменят плановете си за повторно отваряне. 

Данните на ADP са публикувани преди доклада на правителството в петък, който се очаква да покаже слаб ръст на новите работни места с 1,5 милиона през юли след напредъка до 4,8 милиона месец по-рано. В същото време предварителните данни на ADP за май и юни бяха значително под официалните данни на трудовото министерство. 

“Виждаме ефекта от забавянето върху бизнеса от всички размери и във всички сектори”, коментира представител на ADP.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви, че коронавирусната пандемия ще “изчезне”, въпреки че САЩ отчитат десетки хиляди новозаразени на ден, а смъртните случаи във вторник бяха 1380. 

“Това нещо ще изчезне. Ще изчезне, както нещата изчезват”, коментира Тръмп в сряда. Той посочи, че САЩ са “в много добра форма” въпреки тежките икономически данни. 

Тръмп повтори и настояването си училищата да отворят, като посочи, че децата “са почти имунизирани” към вируса, но “учителите са различна история”. Той препоръча по-възрастните учители да не се връщат на работа, докато пандемията отшуми. 

“Това нещо, което Китай ни изпрати, е ужасно”, добави Тръмп.