Apple, Amazon, Microsoft: коя ще е първата компания с оценка от 2 трлн. долара

За технологичните акции изглежда предстои скорошно завръщане към реалността

15:28 | 25 юли 2020
Обновен: 16:23 | 25 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News

Необичайната реалност е горивото, което подхранва оценките на технологичните компании. По-малко от две години, след като Apple се превърна в първата публична компания, достигнала пазарна капитализация от един трилион долара, оценката ѝ достигна 1,6 трилиона долара. Нито продажбите, нито печалбата на компанията съвпадат с темпа на растеж на цените на акциите ѝ, пише Financial Times. 

И все пак пазарната капитализация от 2 трилиона долара все още не е достигната. От началото на 2020 г. Apple, Amazon и Microsoft добавиха общо над един трилион долара към оценките си. Регулаторите, вече притеснени от влиянието на технологичните гиганти, със сигурност трябва внимателно да следят ралито на фондовия пазар. 

Два са факторите, които могат да натежат на ръста на цените на компаниите - продължаваща икономическа рецесия и по-строги антитръстови регулации. И двата фактора бяха валидни тази седмица.

Акциите на Microsoft поевтиняха, след като компанията напомни на инвеститорите за икономическата тежест от пандемията. Intel отчете по-силни от очакваните приходи за второто тримесечие, но въпреки това цените на книжата ѝ се понижиха, след като компанията предупреди за забавяне на новото си поколение чипове. 

Междувременно съобщенията, че Apple се изправя пред разследвания за защита на потребителите в много щати доведоха до поевтиняването на акциите на производителя на iPhone. Netflix, която спечели от мерките срещу коронавируса, оставили милиони души по домовете им, добави 10 милиона нови потребители през последното тримесечие. Компанията обаче предупреди, че ръстът на абонатите ѝ през следващото тримесечие вероятно ще спадне до 2,5 милиона. 

Правителствата изкупуват суверенни облигации с изключително нисък риск, за да дадат тласък на пазарите и с надеждите, че ще стабилизират икономиките си, но средствата отиват другаде. Дори Airbnb, чието първоначално публично предлагане беше провалено от пандемията, реши да заеме повече кеш, докато все още е частна компания, като изглежда се движи напред с плановете си. 

Краткото време, за което компаниите за един трилион долара - Apple, Microsoft и Amazon, повишиха оценките си до над 1,5 трилиона, насочи фокуса към по-широкия технологичен сектор. В разгара на ралито брутните маржове изведжън отпаднаха от темите за разговор. Сега маржовете и умереността са отново на фокус.

Четирима от най-влиятелните главни изпълнителни директори на големи технологични компании - Джеф Безос на Amazon, Марк Зукърбърг на Facebook, Тим Кук на Apple и Сундар Пичай на Alphabet, трябва отговарят пред комисията на Камарата на представителите на САЩ и могат да очакват неудобни въпроси. След месеците на възход изглежда, че предстои завръщане към реалността.