Кризата даде тласък на технологичните акции

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 10.06.2020

11:48 | 10 юни 2020
Обновен: 12:02 | 10 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Facebook, Apple, Amazon и Microsoft можеха във вторник да се зарадват на нови върхове на цените на акциите си. Американският технологичен бенчмарк Nasdaq достигна най-високото си ниво в разгара на причинената от коронавируса криза. Така за трети пореден ден Nasdaq затваря с пореден нов рекорд. Това каза Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Акциите на т. нар. Big Tech се справиха по-добре от повечето други книжа по време  на пандемията на коронавирус, тъй като новосъздадените отдалечени работни места разчитат повече от всякога на онлайн услугите. Благодарение на големите си пазарни капитализации те също помогнаха за възхода на фондовия пазар, който постепенно се възстановява въпреки огромния брой безработни, предизвикан от широко наложените заповеди за престой вкъщи и блокади".

Попов коментира, че акциите на Facebook, Apple и Amazon поскъпнаха с по над 3% във вторник, докато Microsoft добави около 0,8% към стойността си. 

"Комбинираната пазарна стойност на четирите компании вече е близо 5 трилиона долара, като Apple претендира за първото място с пазарна капитализация от близо 1,5 трилиона долара. Facebook е единственият от групата с пазарна оценка под 1 трилион долара".

Целия технологичен коментар вижте във видеото.