Инвеститорите променят очакванията си за еврото след спасителния фонд на ЕС

Експерти оценяват може ли вече единната валута да се превърне в надеждно предизвикателство за хегемонията на долара

10:59 | 25 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Martin Leissl/Bloomberg
Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

От създаването си преди две десетилетия насам еврото не срещна недостиг на критики, че паричен съюз без фискален съюз би бил нефункционален и обречен на провал, пише Bloomberg. 

Сега, след забележителния спасителен пакет, иницииран от Германия и Франция, Европа направи крачка, доближавайки се до фискалната интеграция - поне по време на тежката криза. Новото усещане за регионални единство печели инвеститорите и доведе до рали при всички активи - от германските акции до италианските облигации и самото евро. 

Сделката „премахва голяма част от нестабилността на цялата еврозона“, казва Патрик Армстронг, главен инвестиционен директор в LLP Plurimi Wealth. „Това показва, че в периоди на стрес имате важния фискален съюз, който е необходим”, добавя той. 

Армстронг отбелязва още, че е променил очакванията си за еврото след споразумението. Той смята, че валутата може да достигне до 1,20 евро за долар до края на годината от 1,16 евро за долар към момента. 

Еврото и

Еврото и DAX достигнаха нови рекорди след споразумението за спасителния фонд. Графика: Bloomberg 

"Европейските акции, които се представят по-слабо от американските през последното десетилетие, ще започнат да трупат печалби", смята стратег на Goldman Sachs.

„Много глобални инвеститори са виждали Европа в миналото като модел, който е под въпрос“, посочва Гари Кирк, TwentyFour Asset Management. „Сделката определено подобрява възприятието за Европа”, добавя той. 

Никой не очаква пълнокръвен фискален съюз, а пакетът за възстановяване е временен и ограничен по своя дизайн, но той създава възможност експертите да преразгледат оценките си. Тъй като Италия и Испания са затънали под тежките нива на дълг и в разгара на дълбока рецесия, спасителният фонд е опора за европейската солидарност.

За пръв път Европейският съюз ще продаде съвместен дълг, за да финансира спешния си пакет за 750 милиарда евро. Това повдига нови въпроси дали облигациите могат да съперничат на държавните ценни книжа като сигурен актив и дали еврото вече може да представлява надеждно предизвикателство за хегемонията на долара.

Европейските акции

Европейските акции се представят по-слабо от американските през последното десетилетие. Графика: Bloomberg 

Някои инвеститори гледат на европейското рали като неустойчиво, имаки се предвид мрачната картина на икономиката в региона. В еврозоната безработицата може да достигне почти 10% до края на годината, тъй като икономиката се свива, сочи проучване на Bloomberg.

„Гледам на това рали като възможност да продам последните си позиции в европейските банки“, заяви Маниш Сингх, главен инвестиционен директор в Crossbridge Capital. „Икономическото неразположение в ЕС не отшумява“, добавя той. 

За инвеститорите, които сравняват САЩ с Европа, сделката за пакета за възстановяване е достатъчна, за да коригира баланса. “Тъй като смъртните случаи в следствие на Covid-19 в Тексас и Флорида отчитат нови рекорди и президентските избори през ноември наближават, има много причини да бъдем предпазливи за американският пазар”, посочва Андреас Майер от Aramea Asset Management. Той очаква европейските кредитни пазари да се представят по-добре от щатския, а еврото скоро да достигне ниво от 1,20 евро за долар. 

„Кризите също са възможности. В САЩ кризите са просто кризи“, добавя Майер.