Лагард: Разпределението на средствата по спасителния фонд можеше да е по-добро

Коментарите на гуверньора на ЕЦБ са в унисон с притесненията на някои правителствата от ЕС

21:38 | 22 юли 2020
Обновен: 21:41 | 22 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Комбинацията от грантове и заеми, която представлява европейският спасителен фонд, можеше да бъде по-добра. На това мнение е управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, пише Investor.bg.

Пакетът от стимули в размер на 750 млрд. евро, който бе договорен от лидерите на Европейския съюз тази седмица, е „ясна демонстрация на солидарност, на трансфер за тези, които се нуждаят от него най-много“, заяви тя по време на събитие на Washington Post в сряда, цитирана от Bloomberg.

Разпределението на заеми и грантове в пакета представлява „добър баланс“, каза Лагард. „Можеше да е по-добре, но това е много амбициозен проект“, допълни тя.

Коментарите на гуверньора на ЕЦБ са в унисон с притесненията на правителствата от ЕС, които искаха по-голям дял от средствата да е под формата на грантове, тъй като заемите биха били по-трудни за връщане за някои и без това задлъжнели държави. Първоначалното предложение беше за 500 млн. евро под формата на грантове и 250 млрд. евро заеми, но във финалния вариант се стигна до компромис за 390 млрд. евро безвъзмездна помощ.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.