Топ 10 на разтърсващите за пазарите събития през първата половина на 2020 г.

Разпространението на коронавируса и сривът в цените на петрола бяха само част от предизвикателствата

17:42 | 1 юли 2020
Обновен: 17:43 | 1 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andre Coelho/Bloomberg
Снимка: Andre Coelho/Bloomberg

Развиващите се пазари изпращат бурна първа половина на годината, след като разпространението на коронавируса направи началото на 2020 г. едно от най-непредвидимите от десетилетия насам, пише Bloomberg. 

На фона на пандемията трейдърите и инвеститорите се изправиха пред нарастващото напрежение между САЩ и Китай и колапс в цените на петрола. Последствията вероятно ще имат дълго отражение на фона на задаващата се почти сигурна глобална рецесия. 

Какво се случи на развиващите се пазари през последните шест месеца:

Огнището на Covid-19 в Ухан

Въпреки че анализаторите прогнозираха позитивна година, коронавирусът се разпространи в централната част на Китай. Инвеститорите бяха оптимистични след постигането на търговското споразумение между Вашингтон и Пекин, докато новините за новата мистериозна пневмония не започнаха да предизвикват тревога. Глобалните рискови активи започнаха да се поевтиняват в средата на януари, след като Китай не успя да овладее инфекцията. Индексът, проследяващ представянето на акциите на развиващите се пазари се срина с над 30%, преди да достигне дъното в края на март. 

Рекордно ниски лихви

Изправени пред налагането на безпрецедентни мерки за овладяването на коронавирусната криза, централните банки побързаха да осигурят ликвидност, докато правителствата обявиха инжектирането на рекордни стимули. От Бразилия до Южна Корея централните банкери намалиха основните лихви до рекордно ниски нива, а някои преминаха и към неконвенционални политики. Оптимизмът по отношение на тези усилия помогна за спиране на разпродажбата на акции, дори когато броят на новозаразените продължава да расте. 

Игра на обвинения 

След като отношенията между САЩ и Китай се подобриха в края на 2019 г., те претъпрпяха неочакван обрат, тъй като Америка се превърна в глобално огнище на пандемията, което накара президента Доналд Тръмп да обвини Пекин, че не се е справил с овладяването на кризата. Дебатът ескалира, като обхвана различни теми - от търговията до човешките права и приемането на спорния закон за сигурността на Хонконг от Китай. За момента и двете страни сигнализираха, че търговското им споразумение остава в сила. 

Свободното падане на цените на петрола

Сривът в отношенията между Организацията на страните износителки на петрол и Русия доведе до исторически спад на цените на петрола до отрицателни стойности. Това натежа допълнително на икономиките на страни като Русия и Индонения, вече ударени от коронакризата. Споразумение за намаляване на производството беше постигнато през април и удължено през юни. Въпреки него руската рубла поевтиня с над 10% през първата половина на годината. 

Огнищата в Латинска Америка

Латинска Америка се превърна в региона с най-бърз ръст на новозаразени с коронавирус през второто тримесечие, задълбочавайки хуманитарните и икономическите предизвикателства там. Установените случаи на заразени в Бразилия надвишиха 1.3 милиона, а в Перу и Чили, които по-рано получиха похвали за предприемането на превантивни мерки, също се наредиха сред най-засегнатите страни. 

На ръба на неизпълнението

Правителствените разходи за борба с пандемията доведоха редица страни до ръба на фалита, а тези с висок дълг в чуждестранна валута бяха засегнати най-силно. Международният валутен фонд засили спешното кредитиране за най-бедните държави, докато официалните кредитори обещаха възможност за отлагане на плащанията. 

Кредитните рейтинги 

Moody's понижи кредитния рейтинг на Южна Африка до “боклук” (junk) през март, с което изключи облигациите на страната от FTSE World Government Bond Index. Тъй като икономиката вече е в рецесия, Covid-19 може да тласне страната към най-дълбокото свиване от девет десетилетия насам. Рандът се понижи до рекордно ниско ниво спрямо долара, докато доходността на държавните облигации нарасна. Индия е в опасност да бъде следваща, като кредитният ѝ рейтинг е на крачка от понижението. 

Убийството в Иран 

Убийството на иранския генерал Касем Сулеймани през януари имаше отражение върху развиващите се пазари, тъй като доведе до ескалация на напрежението между Вашингтон и Техеран. САЩ изпратиха допълнителни войски към Близкия изток, след като Иран заплаши с отмъщение. Валутите на развиващите се пазари и акциите се възстановиха, след като САЩ и Иран се отказаха от последващи конфронтации. 

Сривът в Турция 

Турските политици затегнаха търговските ограничения, а местните банки засилиха намесата си на валутния пазар, за да насърчат възстановяването на лирата, след като валутата достигна рекордно ниско ниво през май. Същия месец банковият орган за кратко забрани на местните кредитори да търгуват лири със Citigroup, BNP Paribas и UBS. Goldman Sachs изчислява, че централната банка на Турция е използвала около 45 милиарда долара от валутните си резерви през четирите месеца до април за интервенциите си.

Граничните проблеми 

Геополитическото напрежение отново се изостри през юни, когато Северна Корея взриви офиса си за връзка с Южна Корея, а индийски и китайски войници се сблъскаха на спорната граница между двете страни. Напрежението обаче беше потушено, след като лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун нареди спирането на военните действия срещу Южна Корея, а командирите в Индия и Китай се съгласиха да деескалират ситуацията в Ладакх.