Трябва да се подкрепят четящите, а не книгоиздателите у нас

Веселин Тодоров, председател на УС на Асоциация „Българска книга“Бизнес старт, 23.05.2016

09:00 | 23 май 2016
Обновен: 09:04 | 23 май 2016
Детски книги. Книжарница Гринуич, София. 2015. Снимка: BloombergTVBulgaria
Детски книги. Книжарница Гринуич, София. 2015. Снимка: BloombergTVBulgaria

Важно е да се подкрепят четящите българи. Книгоиздателите гледат на дейността си като бизнес. Не искаме да има субсидии за бизнеса, но трябва да има подкрепа за четящите хора, най-вече с подкрепа за библиотеките. Сумите за библиотеките бяха орязани по време на кризата и след това не бяха възстановени, а парите са жизненоважни особено за малките и селските библиотеки. Това каза в предаването Бизнес старт в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Тодоров, председател на управителния съвет на Асоциация „Българска книга“, който коментира темата за тенденциите на пазара на книги у нас.

Във всички останали европейски страни, включително страни извън ЕС, като Русия и Сърбия, ставката на ДДС върху книгите е по-ниска спрямо останалите стоки, или липсва. Цените на книгите в България, съотнесени към заплатите са доста високи, като затова цената е много важен фактор у нас. Освен това държави като Турция, Гърция и Франция субсидират издаването на книги на техни автори в България. От българска страна за съжаление няма аналог, коментира Тодоров.

Българските автори завоюваха много сериозни позиции през последните 10 години, като продажбите на техни творби надвишават 20% от общите продажби на пазара на книги у нас. Трите най-продавани книги за 2015 са от български автори, каза Тодоров по отношение на тенденциите на пазара на книги у нас през последните години.

За любителите на книгите на 24 май се открива Панаира на книгата в НДК, като входът е свободен. На Панаира на книгата ще участват почти всички български издатели, над 100 издателства и над 50 български автори.

Вижте целия коментар във видеото:

Вижте снимки от шествието за 24 май в София.