Как Германия запазва заводите отворени по време на пандемията?

Строги правила за безопасност, тестване и проследяване на контактите са сред мерките

08:50 | 7 май 2020
Обновен: 17:17 | 3 юни 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Когато голяма част от европейската икономика спря в средата на март, Ebm-papst Group, производител на вентилатори и мотори в Германия, продължи да работи, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

По време на шестседмичното блокиране на страната, което сега постепенно се разхлабва, семейната компания успя да поддържа 80% от нормалния капацитет на производството си, заяви главният й изпълнителен директор Щефан Брандъл.

Социалното дистанциране, повсеместното носене на маски за лице, тестове за Covid-19 в рамките на компанията и проследяване на контактите, помогна на Ebm-papst Group да поддържа завода си отворен. Само 15 от неговите 7700 служители в Германия са се заразили с вируса, съобщиха от компанията.

Големи части на Европа са сериозно засегнати от пандемията, но Германия се справи по-добре. Въпреки че се наблюдава приблизително същия брой установени случаи на заразени като в Италия, Испания, Франция и Великобритания, то смъртните случаи са само около една четвърт.

Освен това германските власти, за разлика от тези в Италия и Испания, дадоха възможност на всички заводи да работят по време на пандемията. Повече от 80% от тях направиха това, а само една четвърт се отказаха от инвестициите, показва скорошно проучване на Института за икономически изследвания в Мюнхен.

И докато САЩ и други части на Европа се насочват към отваряне на икономиката, то погледите се отправят към Германия, за да се види как това да стане възможно най-безопасно.

Сред прилаганите мерки в най-голямата икономика в Европа са въвеждането на строги правила за безопасност от самото начало. А мениджърите дори включиха синдикатите и служителите в планирането на мерките за безопасност.

Германският бизнес не е имунизиран за щетите, които нанася коронавируса. Правителството очаква германската икономика да претърпи най-големия си спад в съвременната история. Нещо повече, бизнесът му разчита до голяма степен на международните търговски и глобални вериги за доставки, които биха могли да останат под натиск с месеци или дори години.

Въпреки това много икономисти, включително от Международния валутен фонд, смятат, че решението на германските компании да продължат да работи през периода на блокиране може да позволи на икономиката да се възстанови по-бързо от другите държави догодина.

Германските автомобилни заводи затвориха през март, защото търсенето спря. Когато в края на април Volkswagen започна да отваря германските си заводи, той въведе някои от мерките, работещи вече в китайските му производства.

Резултатът беше съставянето на списък от 100 мерки, засягащи много аспекти на работния процес, включително къде могат да се преобличат служителите, къде и как да обядват и как да следят за симптоми на Covid-19.

В друга компания в Германия пък смените на служителите са намалени с 15 минути, така че двете смени да не се засичат.

Въпреки всичко от последните бизнес проучвания на Markit става ясно, че германските производители страдат от безпрецедентен спад в производството. Бизнес и потребителските настроения пък се влошават драстично.

„Германия има някои предимства, които могат да я накарат да се върне по-силна, включително ниските дългове и големите капиталови буфери", заяви президентът на мюнхенския Институт за икономически изследвания (Ifo) Клеменс Фюст.