Най-малко една четвърт от икономиката на САЩ спря да работи

Настоящата икономическа криза няма нищо общо с минали кризи

07:45 | 6 април 2020
Обновен: 19:09 | 5 юни 2020
Снимка: Anthony Lanzilote/Bloomberg

Поне една четвърт от американската икономика внезапно спря да работи заради пандемията от коронавирус, показва анализ на The Wall Street Journal. Безпрецедентното спиране на бизнеса никога не се е случвало в такъв мащаб.

Изследването, проведено от фирмата за икономически анализи Moody's Analytics, предлага един от най-изчерпателните погледи досега, каква част от най-голямата икономика в света е спряла да функционира през последните три седмици.

В 41 щата е наредено на поне част от предприятията да затворят, за да се намали разпространението на коронавируса. Ресторанти, университети, фитнес зали, кинотеатри, обществени паркове, бутици и милиони други „несъществени“ бизнеси също са спрели работа. В резултат БВП на САЩ на дневна база се е свил с 29% в сравнение с първата седмица на март, показва анализът.

Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics, не вярва, че спадът на дневното производство от 29% ще се поддържа в продължение на още два месеца. В противен случай брутният вътрешен продукт ще намалее с приблизително 75% на годишна база през второто тримесечие. В доклада Занди изразява надежда, че много окръзи ще заработят преди лятото, като при такъв вариант прогнозата му е за спад на БВП с 30% на годишна база през второто тримесечие.

Повечето икономисти очакват БВП да нарасне през лятото или през есента, когато щатите ще възстановят работата на бизнеса и случаите със заразени с коронавирус ще намалеят. Но размерът на спада в производството на дневна база, колкото и дълго да продължи той, е потресаващ.

Брутният вътрешен продукт на САЩ е намалял с 26% в периода между 1929 г. и 1933 г. по време на Голямата депресия. При последната рецесия пък производството е намаляло на тримесечна база с почти 4% между края на 2007 и средата на 2009 г.

"Това е природно бедствие", каза Занди. По неговите думи нищо в Голямата депресия, не е аналогично на това, което страната преживява сега.

Анализът почти със сигурност подценява общият негативен ефект, защото разглежда загубата на БВП, причинена от рязкото спиране на икономиката само към днешна дата. Не се взима предвид колко биха били допълнителните загуби поради допълнителните спадове в търсенето заради по-голямата безработица и продължителното намаляване на разходите от страна на домакинствата и бизнеса.

Според оценките на Moody’s 90% от хотелиерския сектор в САЩ не работи, докато само 10% от сектора на финансовите услуги е спрял да функционира.

Настоящата икономическа криза няма нищо общо с минали кризи, като например рецесията през 2007—2009 г., която в голяма степен беше причинена от масивно увеличаване на дълговете в домакинствата и бизнеса и срива в цената на жилищата. Тогавашната рецесия започна с шок от страна на търсенето - загуба на богатство и доходи от страна на домакинствата, което доведе до намаляване на разходите, което в крайна сметка навреди на предлагането и на бизнеса. Този път се случва обратното: първо бизнесът спря да работи, а това се отрази негативно на домакинствата.

Според Марк Занди най-доброто сравнение с това, което икономиката преживява в момента, е огромно земетресение или терористичните атаки на 11 септември 2001 г., когато авиокомпаниите временно спряха да летят. В дните след атаките БВП на САЩ спада с приблизително 111 млрд. долара, изчисляват от Moody's. За сравнение тази година, за приблизително три седмици след налагането на ограничителните мерки от страна на държавата заради коронавируса, производството на стоки и услуги е намаляло с около 350 млрд. долара.

„Това е все едно Индиана да изчезне за цяла година“, казва Занди.

Спирането на работата на бизнеса в крайна сметка ще навреди допълнително на страната заради ефекта върху търсенето, което, от своя страна, ще свие още БВП. Най-същественото доказателство за това са съкращенията. Приблизително 10 милиона души са кандидатствали за обезщетения за безработица през двете седмици до 28 март, сочат данни на Министерството на труд. Тези хора по всяка вероятност ще намалят разходите си, което още повече ще навреди на други бизнеси, които продължават да работят.