Отслабването на долара може да вдигне цените на стоките през 2020 г.

Индексът Bloomberg Commodity натрупа преднина от 2.3% през последните три месеца

09:15 | 18 януари 2020
Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg
Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Отслабването на щатския долар може да даде тласък на цените на борсово търгуваните стоки през тази година, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

След година, през която силния долар тежеше на цените на стоките, някои банки сега прогнозират, че зелената валута ще отслабне през 2020 г. заради очакванията, че Федералният резерв ще поддържа стабилни лихвените проценти след последните понижения. По-ниските лихвени проценти пък правят валутата по-малко привлекателна за инвеститорите.

Това може да се окаже сред добрите новини за 2020 г. за инвеститорите, които вече залагат, че облекчаването на търговското напрежение между САЩ и Китай и ускоряването на глобалния растеж ще повиши търсенето на стоки като метали и суров петрол. По-слабият долар прави стоките, деноминирани в американската валута, по-привлактелни за чуждестранните купувачи.

Основните движения в цените на борсово търгуваните стоки са ръководени от фактори като опасения за недостиг или проблеми, които могат да повлияят на търсенето. Но на цените на стоките влияние може да оказва и стойността на американския долар.

През последните три месеца цените на стоките се повишиха, а показателят WSJ Dollar Index се понижи с 1,8% спрямо върха си, достигнат през септември 2019 г. Както фючърсите върху медта, така и тези върху американския суров петрол са поскъпнали с по над 8% през този период. В същото време фючърсите върху златото наскоро достигнаха най-високите стойности от 2013 г. насам. Индексът Bloomberg Commodity натрупа преднина от 2.3% през последните три месеца.

Охлаждането на търговското напрежение между САЩ и Китай също отслаби долара и стимулира стоките през последните седмици. След месеци преговори двете най-големи икономики в света обявиха през декември, че са постигнали макар и ограничено търговско споразумение.