Ралито на най-скъпия метал в света засенчи всички борсово търгувани стоки

Цената на родия се повиши с 32% през този месец

07:49 | 14 януари 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Страхотният старт на годината за паладия бледнее в сравнение с този на по-малко известния, но доста по-скъпия му събрат родия, пише в свой анализ Bloomberg.

Родият – използван основно за производството на автокатализатори и пет пъти по-скъп от златото, поскъпна с 32% този месец, достигайки най-високото си ниво от 2008 г. насам. Ралито беше насърчено от по-стриктните правила за емисиите, като инвеститорите залагат, че цената на родия може да достигне нови рекорди. В края на миналата седмица родият достигна цена от 7975 долара за унция.

Цената на родия продължава да расте след миналогодишното рали. Графика: Bloomberg 

Родият поскъпна дванадесетократно през последните 5 години, изпреварвайки значително всички борсово търгувани стоки на фона на нарастващото търсене от автомобилния сектор. Подобно на паладия, металът се добива като вторичен продукт от платината и никела, но пазарът му е значително по-малък, така че той е подвластен на големи ценови движения, когато търсенето или предлагането се променят.

„Цената на родия е обект на луда волатилност“, посочи Антон Берлин, ръководител анализи и развитие на пазара в MMC Norilsk Nickel, която добива около 10% от всичкия родий.

Родият се представи по-добре от множество други стоки през миналата година. Графика: Bloomberg 

„Основният двигател до началото на януари беше физическото търсене от Азия, което също може да е свързано с автомобилната търговия“, смята Андреас Даниел, трейдър в Heraeus Holding. Той добавя, че увеличеното търсене води до изкупуване и на нерегулирания пазар, като ефектът е масов, а подобно движение в цените се наблюдава може би на всеки 10 години.

Въпреки че отстъпление е възможно тази година, цената на родия може да се увеличи до рекордните 10,1 хил. долара за тройунция, достигнати през 2008 г., смята Афшин Набави, MKS PAMP. Все пак високите цени от преди десетилетие накараха производителите в автомобилната индустрия да се обърнат към платината и паладия, които също се използват за пречистване на вредните емисии.

Ръстовете в цената на родия дойдоха и след като инвеститорите се обърнаха към благородните метали, търсейки убежище от напрежението в Близкия Изток.

Ограниченият пазар

Инвестирането в родий е много по-трудно, отколкото в други благородни метали. Родият не се търгува на борсите, а на пазара на монети например повечето сделки са между доставчици и промишлени производители. Глобалното производство на родия е над 10 пъти по-ниско от това на платината или паладия.

Увеличаване на добива

По-високите цени на родия са добра новина за производителите в Южна Африка, които осигуряват над 80% от световната продукция. Поскъпването на металите от групата на платината и слабият ранд помогнаха на борсовия индекс, който следи движението в цените на акциите на местните производители през миналата година, да достигне най-високото си ниво от 2011 г. насам.

Южна Африка е основният производител на родий в световен мащаб. Графика: Bloomberg 

Но доминирането на Южна Африка на този пазар означава също, че производствените рискове се увеличават. Недостигът на електроенергия миналата година временно прекъсна работата на някои мини, а през предходни години имаше дълги стачки на служителите в мините, настояващи за по-високи възнаграждения.