Петролните титани Shell и Saudi Aramco разделят пазара в САЩ

Royal Dutch Shell Plc и Saudi Arabia Oil Co, най-големите петролни компании в света разделят активите си в съвместната компания Motiva

18:41 | 17 март 2016
Автор: Магдалена Иванова
Royal Dutch Shell - Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg
Royal Dutch Shell - Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Royal Dutch Shell Plc и Saudi Arabia Oil Co, най-големите петролни компании в света разделят активите си в съвместната компания Motiva за преразпределение на петролния пазар в САЩ.

Saudi Aramco, най-големият производител на петрол в света ще се запази марката Motiva, която притежава изключителния лиценз да продава горива под марката Shell в Тексас и голяма част от щатите в югоизточна и западна Aмерика. Компанията придобива собствеността на най-голямата американска рафинерията в Порт Артур Тексас, както и 26 от терминалите на горива.

Motiva е създадена през 1998 г. с капацитет да обработва повече от 1 милион барела суров петрол на ден, което е най-голямата инвестиция на Saudi Aramco в САЩ.

Shell придобива пълните права да брандира пазара с марката Shell в САЩ. Поемa контрола на две петролни рафинерии, управлявани от съвместното предприятие Motiva Enterprises LLC, както и девет от терминалите на горива.

Aramco, най-големият в света производител на петрол има планове да стане публична компания (IPO), като стойността на компанията се оценява на пет пъти тази на Apple Inc., което ще я направи най-голямата в света по пазарна капитализация.

Решението на Shell е мотивирано от желанието да защити пазарния си дял и приходите в среда на ултра-ниски цени на петрола. Разделението на активите ще увеличи капацитета на Shell да произвежда повече бензин, който ще е по-конкурентен на пазара.

Компаниите все още работят върху крайната сума на паричните средства, които Shell ще получи от Aramco при приключване на сделката, като се обсъждат суми между 10 и 30 милиарда долара.