Колко може да се обезцени еврото?

По-слабата валута на теория е добра за еврозоната, но това може да подразни Доналд Тръмп

07:45 | 4 октомври 2019
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Еврото се е насочило към най-ниските си нива спрямо долара от години, като в същото време Европа се оказва основната причина за забавянето на глобалния растеж, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Инвеститорите вече си задават въпроса колко ниско може да падне еврото?

Валутата за кратко потъна под 1,09 долара тази седмица – най-ниското му ниво от май 2017 г. и не е далеч от нивата от 1,04 долара, достигнати през 2003 г.

Единната валута отслабва заради по-ниските лихвени проценти и очакванията за по-нататъшно облекчаване на паричната политика от страна на Европейската централна банка. Така инвеститорите преминават от еврото към по-доходоносни американски активи, подкрепяйки долара. Други фактори, който оказват влияние, са напрежението около търговския конфликт между САЩ и Китай и забавящата се глобална икономика, които насочват капиталите към активите убежища като долара.

Дали обезценяването на еврото ще продължи, зависи частично от това колко агресивна ще бъде политиката на ЕЦБ и Фед относно стимулите. След данните от тази седмица за производството в САЩ и разпродажбите на акции във вторник и сряда, пазарите оценяват на 73% шанса Федералният резерв да понижи лихвите за трети път през тази година през октомври.

Фед има повече възможности да действа от ЕЦБ, тъй като лихвите в САЩ са положителни. И все пак някои казват, че това няма да е достатъчно, за да се предотврати падането на еврото.

„Фактът, че ЕЦБ няма много накъде да намалява лихвените проценти, означава, че икономиката не може да бъде подкрепена“, коментираха от Legal & General Investment Management.

Салман Ахмед, главен инвестиционен стратег на Lombard Odier IM, не изключва възможността обменният курс да достигне 1 долар за евро, известен като паритет. Според него това неизбежно ще се случи, ако правителствата в еврозоната не увеличат разходите, за да противодействат на забавянето.

По-слабата валута на теория е добра за еврозоната. Много от големите европейски икономики са ориентирани към износ и имат големи операции извън региона, като обезценяването на валутата ще направи продукцията им по-конкурентоспособна.

Друг проблем за еврото обаче представлява и американския президент Доналд Тръмп, който оказва натиск върху Фед да понижи лихвите, за да отслаби долара. В същото време при по-сериозна агресия към ЕС по отношение на търговията, еврото може да падне още.

„По-нататъшна слабост на еврото по каквато и да е причина може да раздразни американския президент, който вече смята, че европейците са почти толкова лоши, колкото и китайците по отношение на валутната им политика“, заяви Нейл Дуейн, стратег в Allianz Global Investors.

Търговското напрежение между САЩ и Европа е на фокус от сряда, когато Вашингтон заяви, че ще наложи мита върху европейски стоки на стойност 7,5 милиарда долара, включително върху уискито и сиренето.

Важен момент за представянето на еврото е и промяната на ръководството в Европейската централна банка. Бившата ръководителка на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще поеме ръководството на ЕЦБ от Марио Драги по-късно този месец в момент, когато няма единно мнение за бъдещата парична политика.

Повечето валутни анализатори не смятат, че еврото ще достигне до паритет с долара в бъдеще. От 71 анкетирани от FactSet експерти петима смятат, че еврото ще бъде по-слабо в края на годината и никой от тях няма прогноза за спад под нивото от 1,05 долара.

Тази и още подобни теми ще са сред акцентите на годишната конференция THE NEXT BIG THING на Bloomberg TV Bulgaria, която ще се проведе на 17 октомври в зала 6 на НДК.