Citigroup: Задава се глобална рецесията

Рискът от рецесия вече е висок, казаха от инвестиционната банка

17:41 | 25 февруари 2016
Обновен: 17:42 | 25 февруари 2016
Статуята на Златния бик в близост до Уол Стрийт, Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Статуята на Златния бик в близост до Уол Стрийт, Ню Йорк. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

След няколко години на сравнително спокойни пазари и стабилен ръст по света, шансовете за глобална рецесия са високи и се увеличават, показва анализ на инвестиционната банка Citigroup, предаде Bloomberg.

„Световният растеж е в много несигурна точка след 2-3 години на сравнително спокойствие. Нестабилността на световната икономика е свързана със структурни и циклични забавяния в Китай и неустойчивият режим на валутния курс на страната, прекомерното ниво на дълга в много държави и сектори и продължава регионална и политическа несигурност“, пише в доклад на група икономисти от инвестиционната банка.

Изчисленията на екипа показват, че растежът на световната икономика през последното тримесечие на 2015 може да е бил 2%, ако вземем предвид „истинския растеж в Китай“.

За избягване на рецесията  Citigroup предлага програма подобна на прилаганата в Япония Абеномика. Инвестиционната банка я нарича „Абеномика плюс“, като в основата и са същите три стълба, стоящи в основата и на Абеномиката – фискални и монетарни стимули и структурни реформи.

Спорно е доколко мерките, предприети в Япония, дават резултат, като според редица анализатори те дори не действат и може да имат негативни ефекти в дългосрочен план, но екипът икономисти на Citigroup вижда именно в тях начина за разрешването на проблемите на световната икономика.