Печалбата на Bank of China с първи спад след кризата

Втората по големина банка в Китай обяви първия спад на печалбата си от 2009 г. насам.

13:17 | 29 октомври 2015
Автор: Магдалена Иванова
Централата на Bank of China в Хонг Конг
Централата на Bank of China в Хонг Конг

Печалбата на Bank of China Ltd. паднa през третото тримесечие за първи път от началото на глобалната финансова криза през 2009 г.

Нетната печалба на банката се понижи с 1.5% спрямо година по-рано до 40.8 млрд. юана ($6.4 млрд), обяви базираната в Хонконг компания на 29 октомври. Обявените данни са с 1.2 млрд. юана по-ниски от средната прогноза на анализаторите.

Вторият по големина кредитор в Китай се позова на забавянето на икономиката и намалялото търсене на заеми. Заемодателят отписа рекордни суми лоши кредити.

Банката на Китай отписа потенциални лоши кредити на стойност 16.3 млрд. юана, което представлява увеличение от 44% спрямо година по-рано. Това е най-голямата сума за тримесечие, откакто банката се търгува на борсата в Хонконг през юни 2006 г.

Компанията обяви общата стойност на лошите кредити, които възлизат на 129 млрд. юана в края на септември.

Индекса на борсата в Хонконг, HangSeng отбеляза понижение от 0.6% , като затвори на ниво от 22 819.94 в 7 ч. GMT.

Китайският премиер Ли Къцян е посочил цел от 6.5% минимален ръст на икономиката през следващите пет години, съобщи междувременно Bloomberg.

„Нацията се нуждае от годишен икономически ръст от поне 6.53% през следващите години, за да се спази целта на правителството за умерено проспериращо общество“. Това е заявил Ли Къцян при речта си на 23 октомври пред членове на комунистическата партия, според източници на агенцията.

 

Изглежда, че целта на Китай в момента е МВФ, който вероятно ще присъедини юана към кошницата от резервни валути на фонда.

"Това ще бъде от стратегическо значение“, каза Хуа Джингдонг, вицепрезидент и ковчежник на World Bank’s International Finance Corp. в интервю на годишната среща на МВФ и Световната банка в Лима по-рано този месец.

Прочетете още: Какво да очакваме от пленума в Китай?