Британската икономика се забави до ръст от 0.5%

Разочароващи резултати за ръста на БВП през за третото тримесечие

14:57 | 27 октомври 2015
Автор: Магдалена Иванова
The Bank of England in the City of London, U.K.
The Bank of England in the City of London, U.K.

Икономическият растеж във Великобритания се забави до 0.5% през третото тримесечие в сравнение с предходното, след като Националната статистическа агенция обяви, че производството в страната се свива с 0.3% за трето тримесечие, но спадът е ограничен благодарение на 2.4-процентовия ръст в минната и добивната промишленост. Строителството натежава най-много на темпа на растеж, като секторът записва понижение с 2.2%, най-резкия спад от 2012 г. насам, когато през същото тримесечие понижението беше 2.5%.

Услугите, които генерират близо 79% от целия БВП, са основният фактор, който води икономиката в положителна посока. Секторът показа растеж от 0,7% спрямо предходното тримесечие, воден от бизнес услугите.

Забавянето в БВП до 0.5% през трите месеца до края на септември разочароваха икономистите, които прогнозираха, че икономиката ще запази растежа си от предното тримесечие с 0.7% Това е сигнал, че Великобритания попада под влияние на глобалните насрещни ветрове.

Ръстът на БВП беше донякъде засегнат от слабото търсене от чужбина. Въпреки забавянето обаче цялостното икономическо представяне на Обединеното кралство остава най-силното в Европа, както и в Г-7.

Данните са сигнал, че забавянето на нововъзникващите пазари оказва негативно влияние върху перспективите за разширяване на британската икономика, като министърът на финансите Джордж Озбърн каза че, „Великобритания е изправена пред ясни рискове."

Днешните данни намаляват натиска над Bank of England да подготви пазарите за първото вдигане на основния лихвен процент от близо шест години.

Паундът се търгуваше на нива от 1,5323 срещу американския долар минути пред обявяването на данните. Резултатите бяха публикувани в 11:30 ч. местно време, като британската валута достигна до ниво от 1.5351. Индексът FTSE 100 отбелязва спад за деня с 0.37%, като в 14:30 ч. местно време се търгуваше на ниво от 6393.5

Гуверньорът на централната банка на Англия Марк Карни заяви в неделя, че "точното време за първата стъпка за затягане на паричната политика ще стане ясна в началото на следващата година и ако увеличението на лихвените нива не е належащо, няма да се действа“.