Защо не се развива пазарът на сукук

Мохамед Дамак, глобален директор Ислямски финанси в S&P Global Ratings

13:49 | 26 януари 2017
Автор: Иван Николов
Мохамед Дамак, глобален директор Ислямски финанси в S&P Global Ratings. Дубай, ОАЕ. 26 януари 2017. Снимка: Bloomberg
Мохамед Дамак, глобален директор Ислямски финанси в S&P Global Ratings. Дубай, ОАЕ. 26 януари 2017. Снимка: Bloomberg

Ръстът в Дубай през 2017 ще се ускори, въпреки че цените на петрола ще останат ниски и въпреки че забавената търговия оказва натиск над емирството, съобщи Bloomberg, цитирайки висши представители на правителството. Икономиката се очаква да отбележи 3,1% ръст след като през 2016 постигна 2,7% според шейх Ахмед Бин Саим Ал Мактум, председател на Комитета за икономическо развитие на емирството.

Тази година ще бъде „предизвикателство”, но „диверсификацията и откриването на нови пазари”, включително ислямските финанси и развитието на индустрията на възобновяема енергия /ВЕИ/ ще подкрепят икономиката, каза Сами Ал Камзи, генерален директор на Департамента за икономическо развитие, цитиран от Bloomberg.

Мохамед Дамак, глобален директор Ислямски финанси в S&P Global Ratings коментира развитието на пазара на ислямски облигации, сукук в интервю за Bloomberg в студиото в Дубай на 26 януари 2017.

"Причината да очакваме издаването на сукук да не се повиши като това, което видяхме на облигационния пазар в страните от сътрудничеството в Персийския залив /GCC/ например е защото сукук е много по-сложен въпрос в сравнение с конвенционалните облигации", каза Дамак.

Чуйте цялото интервю във видеото.