Възходът на Париж като финансов център е застрашен след изборите на Макрон

Освен перспективата за нови данъци върху богатството и транзакциите, финансовите фирми ще следят как следващата администрация планира да запълни бюджетните дупки

19:10 | 21 юни 2024
Автор: Александър Раджбандари
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон прекара голяма част от мандата си в опити да убеждава банкери и мениджъри на фондове да се насочат към Париж след Брекзит. Решението му да свика предсрочни избори може да накара някои представители на бранша да се замислят.

През последните години световни компании като JPMorgan Chase & Co. и Bank of America Corp. преместиха в Париж активи за милиарди и стотици служители, залагайки на това, че един ден френската столица ще съперничи на Лондон като европейски финансов център. Макрон смята, че това е довело до създаването на повече от 7000 допълнителни работни места в сектора, където повишаването на лихвените проценти доведе до рекордни печалби.

Нищо от това няма да се промени в краткосрочен план. В частен разговор обаче някои банкери признават, че са притеснени от въпроси като разрешителните за работа и данъците. Лицата, които сключват сделки, се подготвят за забавяне на транзакциите, докато инвестиционните посредници предупреждават за потенциално опустошителни икономически последици, ако бъдат приети крайни мерки. Френските акции и особено банките се сринаха заедно с държавните облигации.

Paris’ Rise
Еманюел Макрон. Снимка: Нейтън Лайн/Bloomberg

"Ако на изборите спечели някоя от крайните идеи, това ще окаже влияние", каза Стефан Рамбосон, ръководител на фирмата за търсене на изпълнителни директори Vici Advisory. "Това е доста двузначно."

Париж е основен бенефициент на Brexit, тъй като Макрон изпепели репутацията си на про-бизнесмен, като намали данъците за корпорациите и реформира кодекса на труда. Миналия месец той посрещна някои от най-големите имена на Уолстрийт във Версай, докато правителството му въвеждаше още мерки за повишаване на привлекателността на Франция, включително закон, който ще направи уволнението на търговци по-евтино.

Предсрочните избори, които започват на 30 юни, рискуват да се превърнат в сблъсък за характерните икономически политики на Макрон. Макар че окончателните резултати от двустепенните парламентарни избори във Франция са трудни за прогнозиране, според досегашните проучвания най-вероятният резултат ще бъде долна камара на парламента, в която нито един от трите основни блока - крайнодясното Национално обединение, левият Нов народен фронт или партията на Макрон и нейните съюзници - няма да получи абсолютно мнозинство. От това, колко близо е някоя от тези три групи, ще зависи колко нестабилна ще стане френската политика, а може би и политика в резултат на това.

Paris’ Rise
Френските банки потъват повече от колегите си. Основните френски банки се представят по-слабо от европейските си колеги, след като Макрон свика предсрочни избори

Акциите на банките се сринаха на фона на опасенията, че Франция може да изпадне в нестабилност и състоянието на публичните ѝ финанси да се влоши. Книжата на Credit Agricole SA и BNP Paribas SA, най-големите банки в страната, загубиха повече от 9% след изявлението на Макрон от 9 юни, което доведе до спад на европейските кредитори. Societe Generale SA се срина с 14%.

"Несигурността, свързана с изборите, постави финансовата общност в режим на изчакване", каза Франческо Галиети, съосновател на базираната в Рим консултантска компания за политически риск Policy Sonar. И все пак, дори ако дясната партия на Марин "Льо Пен спечели, за хората ще бъде трудно да намерят сигурно убежище другаде, като се има предвид, че в няколко основни европейски държави се издигат още по-крайни десни партии."

Засега нито една от фирмите, които се насочиха към Париж след Brexit, не е посочила, че планира промени, а близки до някои от тези фирми казват, че инвестициите им са направени с дългосрочна перспектива, която не се влияе от настоящата нестабилност. 

Според запознати финансовите директори казват, че решението на Макрон, обявено след съкрушителното поражение на европейските избори, ги е смаяло. Някои от тях вече са водили разговори със законодателите и правителството за потенциален данък върху обратното изкупуване в следващия бюджет, казва човекът.

Сега те се притесняват за въздействието, което победата на крайната десница би имала върху способността им да преместят служители от чужбина, каза лицето, което помоли да не бъде идентифицирано при обсъждането на частни разговори. Данъчното облагане остава друга област на безпокойство, ако привържениците на по-крайни политики спечелят достатъчно места за съставяне на правителство.

Предоговарянето на Шенгенското споразумение и предоставянето на предимство на френските граждани на пазара на труда беше част от предишните предизборни обещания на Льо Пен. Според неотдавнашна бележка на Goldman Sachs Group Inc. и крайнолявата, и крайнодясната партия вероятно ще се стремят към данък върху богатството. В допълнение към преразглеждането на данъчните облекчения за корпорациите, лявата коалиция се очаква да настоява за по-висок данък върху финансовите транзакции, пишат те.

Междувременно инвестиционните банкери очакват активността да се забави, тъй като политическата несигурност затруднява сключването на сделки в страна, в която поглъщанията обикновено се наблюдават отблизо от правителството, твърдят запознати. Продължителната политическа нестабилност може да се отрази и на продължаващото търсене на таланти и да попречи на усилията за набиране на персонал на някои международни банки, които искат да укрепят дейността си в Париж.

Paris’ Rise
Офисите на JPMorgan на площад Вандом в Париж. Снимка: Бенджамин Жирет/Bloomberg

Сред най-големите кредитори, които са увеличили броя на служителите си в Париж, е JPMorgan, която вече има около 900 служители в града. Bank of America беше сред първите американски банки, които обявиха плановете си да създадат база за продажби и търговия за Европа в офиса си в Париж. Оттогава броят на служителите й на местно ниво нарасна от около 100 до 600 души през миналата година. Citigroup Inc. е увеличила броя на служителите си повече от два пъти до около 400 души. 

Представители на банките отказаха коментар.

"Доставчиците на финансови услуги, които се преместиха във Франция през последните години, няма да се преместят във Франкфурт само заради резултатите от изборите в началото на юли", каза Карстен Бржески, ръководител на макроизследванията в ING Diba AG във Франкфурт. "Но мога да си представя, че Франкфурт просто ще стане малко по-привлекателен за нови компании, които все още се отдалечават от Лондон."

Това е и мнението на Хубертус Вет, управляващ директор на Frankfurt Main Finance, лобистка група, която популяризира Франкфурт като финансов център. Рамбосон казва, че Лондон вероятно ще спечели, тъй като фирмите вече са започнали да преосмислят столицата на Обединеното кралство. Миналата година правителството там реши да премахне местните ограничения за заплащане на банкерите.

"Данъчните ваканции и другите привилегии, за да накарат банките и банкерите да се преместят в Париж, бяха организирани от Макрон", казва Вает. "Това вече няма да сработи с подхода на Льо Пен, който се стреми да привлече работниците със сини якички. Стимулите, които бяха временни, като например индивидуалните данъчни облекчения, вероятно няма да бъдат удължени."

За инвестиционните посредници, които се стремят да вложат милиарди евро от парите на клиентите си в по-дългосрочен план, стабилността е от ключово значение за привличането на чуждестранни инвеститори, каза Бертран Рамбо, председател на France Invest, лобистка група за частен капитал. 

"Има едно нещо, което не ни харесва като инвеститори, и това е несигурността", каза той. "Не можете да вземате инвестиционни решения, които да ви обвържат за пет, шест или седем години, ако се намирате в толкова нестабилна среда като тази, за която четем през последните дни."

Освен перспективата за нови данъци върху богатството и транзакциите, финансовите фирми ще следят как следващата администрация планира да запълни бюджетните дупки. Тази седмица Европейският съюз порица Франция и Италия за големи дефицити - първият етап от конфронтация, която ще постави на изпитание решимостта на блока и теоретично може да доведе до глоби за милиарди евро.

Paris’ Rise
Градски работници в Ла Дефанс, Париж. Снимка: Нейтън Лейн/Bloomberg

Миналия месец S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг на Франция, като заяви, че дефицитът ще остане над 3% от брутния вътрешен продукт до 2027 г. Френският фискален надзор заяви, че правителствената стратегия за дефицита не е достатъчно последователна и надеждна, а Международният валутен фонд призова за "значителни" допълнителни усилия.

"Ако силните мерки, които някои хора обявяват, се появят на френския пазар утре", каза Рамбо, това ще бъде "земетресение за икономиката".

Инвеститорите на публичните пазари вече "гласуваха с движенията си". Бенчмаркът CAC 40 загуби 6,2 % през миналата седмица, с което Франция се оказа под Великобритания като най-големия по стойност фондов пазар в региона. Според последното проучване на BofA сред мениджърите на фондове в региона френските акции са най-малко популярни в Европа, което е рязък завой спрямо май, когато страната беше техният основен избор. 

Според Стефан Бужна, който управлява борсовия оператор Euronext NV, тези опасения са преувеличени, тъй като институционалната рамка на страната ще гарантира, че каквато и промяна да настъпи, тя няма да бъде толкова радикална, колкото се опасяват някои. 

"Напълно разбираемо е, че хората са озадачени и се опитват да анализират какво се случва във Франция, защото тя няма традиция на предсрочни избори", каза той в интервю. И все пак "не виждам никакво разрушаване на това, което прави Франция привлекателна, или това, което направи привлекателността на Франция солидна и устойчива през последните 10 години".