Френският бизнес орган нарече Льо Пен и левицата опасност за икономиката

Политиките на Новия народен фронт, който обединява социалисти, комунисти и зелени ще доведат до нови публични разходи от 200 млрд. евро годишно

10:30 | 20 юни 2024
Автор: Джеймс Реган
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителят на френското бизнес лоби Medef разкритикува предизборните програми както на крайната десница, така и на алианса на левите партии, като заяви, че те представляват опасност за икономиката.

Националният сбор на Марин льо Пен ще отдели страната от Европейския съюз, заяви Патрик Мартен пред вестник Le Figaro. Той също така заклейми плановете на партията да отмени реформите на президента Еманюел Макрон в областта на осигуряването за безработица и пенсиите и да намали данъка върху добавената стойност.

Политиките на Новия народен фронт, който обединява социалисти, комунисти, зелени и крайнолявата партия "Непреклонна Франция", ще доведат до допълнителни публични разходи в размер на 200 млрд. евро годишно, които междувременно ще се финансират от данъци или от дефицита, добави той.

"Програмата на Националното обединение е опасна за френската икономика, растежа и работните места; тази на Новия народен фронт е също толкова опасна, ако не и повече", каза Мартин. "Поразително е, че международната икономическа ситуация се взема толкова малко предвид в програмите, сякаш Франция е малък остров, откъснат от света."

Коментарите идват ден преди Medef да скара основните политически групи за техните предизборни обещания, тъй като фокусът на кампанията се насочва към бизнеса и икономиката, а до първия тур на предсрочния вот остават само 10 дни.

В седмицата след изненадващото решение на Макрон да разпусне парламента на 9 юни пазарните разпродажби изтриха 258 млрд. долара от пазарната капитализация на френските компании, а допълнителната доходност, която инвеститорите изискват, за да държат френски дълг в сравнение с германските си колеги, нарасна. Париж също така загуби короната си на най-голям европейски пазар на акции в полза на Лондон.

Париж вече не е най-големият фондов пазар в Европа

Мартин, който заяви, че е "изненадан" от решението на Макрон, заяви, че се опасява от дългова криза.

"Видяхме как финансовите пазари реагираха силно след обявяването на разпускането", каза той. "Вероятно те ще реагират още по-силно, ако всички тези мерки бъдат въведени".

Валери Рабо, кандидат на социалистите и бивш рекордьор по бюджет, заяви пред вестник Les Echos в интервю, публикувано в сряда, че според нейните оценки програмата на Новия народен фронт ще доведе до нови разходи в размер на 106 млрд. евро до 2027 г.

Контраст на Мелони

Ръководителят на Националното обединение Йордан Бардела заяви, че планира да подходи отговорно към икономическата политика, като заяви, че първият му ход като премиер ще бъде провеждането на независим одит на публичните финанси, който ще определи капацитета за икономически реформи и преразглеждане на обществените услуги.

Запитан дали Националното обединение може да копира италианската Джорджа Мелони, ако спечели властта и не изпълни икономическата си програма, Мартин заяви, че партията ще трябва да промени курса си на 180 градуса, за да бъде сравнението уместно.

"Мелони е либерална в икономическо отношение - - Не мисля например, че тя би предложила отмяна на пенсионната реформа - и е много по-малко антиевропейски настроена от Националното обединение", каза Мартин.

В четвъртък сутринта бизнес лидерите ще имат възможност да изслушат Бардела, както и представители на Нов народен фронт, Хоризонти и консервативните Републиканци, а също и министъра на финансите Бруно Льо Мер. Всеки от тях ще изложи своята позиция, след което ще отговори на въпросите.

Социологическите проучвания показват, че Националното обединение вероятно ще получи най-голям дял от гласовете на първия тур, следвано от Левия алианс, а на трето място са партията на Макрон и съюзниците му. Въпреки това системата за гласуване в два тура във Франция означава, че е трудно да се предвиди кой в крайна сметка ще получи най-много места в Националната асамблея.