Кога в САЩ най-после ще се продава електрическа кола за 25 000 долара?

Той ще се появи скоро, въпреки че на пръв поглед може и да не изглежда така

19:20 | 17 юни 2024
Автор: Том Рандал
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на електрическите превозни средства в САЩ падат бързо, но най-евтините модели остават далеч по-скъпи от това, което предлагат другите страни. BYD Seagull се продава за около 10 000 долара в Китай, Dacia Spring започва от 20 000 долара в Европа, Renault Kwid e-Tech струва 19 000 долара в Бразилия, а Kia Ray се продава за 22 000 долара в Южна Корея.

И така, къде е американският електромобил за 25 000 долара?

Накратко, той ще се появи скоро. На пръв поглед може и да не изглежда така: Цените на автомобилите в САЩ като цяло са се покачили средно до около 47 000 долара, а цените на електрическите модели са още по-високи. Дори и след намаляването на цените, най-продаваният електрически седан в страната, Model 3 на Tesla, започва от около 40 000 долара.

Но при признаците за забавяне на растежа на пазара на премиум електрически автомобили, производителите работят по съществен завой от лукса към практичността. Икономичният електромобил с цена 25 000 долара е новата цел на индустрията и редица модели ще се появят на пазара до една година. Дали те ще успеят да спечелят следващата вълна от американски собственици на електромобили - и да се противопоставят на китайския внос, който в момента е спрян от митата от 102,5 % - зависи от това колко голям е пробегът и колко функции могат да бъдат включени.

Ето какво знаем за четирите текущи усилия:  

General Motors преработва Chevy Bolt 
Настоящият лидер в САЩ по достъпност на електромобилите може да се окаже новата електрическа версия на Chevy Equinox. SUV-ът се предлага с пробег от 319 мили за около 42 000 USD, преди да се ползват федерални данъчни облекчения, които могат да свалят цената със 7500 USD. Тези стимули ще намалят цената на базовия модел, който ще се предлага по-късно тази година, под 28 000 USD. 

Това е доста евтино, но скоро ще бъде изпреварено от обновения Chevy Bolt. Новият президент на GM за Северна Америка Мариса Уест казва, че Bolt ще бъде "най-достъпният автомобил на пазара до 2025 г.".

Оригиналният Bolt, чието производство GM прекрати тази година, беше най-популярната алтернатива на Tesla в САЩ през последните седем години. Невзрачният автомобил беше известен с посредствено качество на возене, ограничен пробег и бавно зареждане - но спечели верни фенове с ненадминатата начална цена от 26 500 долара преди стимулите.

Според GM актуализираният Bolt намалява производствените разходи, като същевременно подобрява времето за зареждане, стила и управлението. За зареждане ще се използва новият северноамерикански стандарт за зареждане, съвместим със суперзарядните устройства на Tesla, и ще се използват евтини литиево-железно-фосфатни батерии на новата платформа Ultium EV на GM. 

Цената и спецификациите не са обявени, но това е вероятен претендент за най-добър пробег за съответната цена в новия клас на електромобилите с цена 25 000 долара.

Stellantis и Jeep Renegade за 25 000 долара
Stellantis, която бавно предлага електрически модели в САЩ, ще пусне електрически Jeep за 25 000 USD "много скоро" като част от мащабна офанзива на EV, заяви главният изпълнителен директор Карлос Таварес на конференция на Bernstein на 29 май. По-късно Stellantis потвърди, че електрическият автомобил ще заеме мястото на марката Jeep Renegade и ще бъде един от поне три нови джипа, които ще се продават в САЩ до 2027 г. 

Stellantis пусна първите си електрически автомобили в САЩ тази година: субкомпактния автомобил Fiat 500e за 32 500 USD и Wagoneer S, чиято цена започва от около 70 000 USD. При цена от 25 000 USD новият модел ще бъде най-евтиният джип от какъвто и да е тип, предлаган в САЩ, като ще подбие цената на компактния кросоувър Compass с бензинов двигател на 26 000 USD. 

Според Таварес, за да се оцелее при прехода към електрически превозни средства, е необходимо да се предлагат цени, сравними с тези на автомобилите, задвижвани с газ, дори ако това означава сериозно намаляване на разходите и по-малки печалби по цялата верига на доставки през годините на прехода. Постигането на икономии от мащаба е от ключово значение. 

"Ако ме попитате какво е достъпно [електрическо превозно средство с батерия], бих казал 20 000 евро в Европа и 25 000 долара в САЩ", каза Таварес. "Така че нашата задача е да доставим безопасното, чисто и достъпно електрическо превозно средство на батерии в САЩ - 25 000 долара - ние ще го направим." 

Ford се връща към чертожната дъска
След като се опари от високите разходи и незадоволителното търсене на първите си два електромобила, Ford обърна посоката. Той намали разходите за модели, задвижвани от батерии, с 12 млрд. долара, отложи заводите за батерии и отложи електрическия пикап F-Series и триредовия SUV съответно за 2026 и 2027 г.

След като реши, че големите електрически SUV и камиони са твърде скъпи за масовите клиенти, сега Ford мисли за по-малки. Преди две години компанията тихомълком започна разработка на по-достъпна линия електрически автомобили. Работата се извършва от сателитен екип от инженери в Ървайн, Калифорния, ръководен от Алън Кларк, който преди това ръководеше проектирането на SUV Model Y на Tesla. 

Първият от трите нови електромобила на тази платформа ще се появи в края на 2026 г. с начална цена около 25 000 долара, според информация, която първо се появи в Bloomberg Businessweek и по-късно беше потвърдена от главния изпълнителен директор Джим Фарли. Той заяви, че новата цел на Ford е ясна: да създаде масови електромобили, които да са печеливши в рамките на една година на пазара. Това е в ярък контраст със загубите, които носи настоящата гама.

Вътрешните данни за клиентите на Ford показват, че повечето купувачи на електромобили живеят в предградията, шофират на сравнително къси разстояния и се интересуват повече от цената, отколкото от високия клас характеристики - каза Фарли по време на разговор за приходите през април. "Това е мястото, където приемането на електромобили ще расте най-бързо", каза той. "Все повече ще залагаме на новата ни малка достъпна платформа, разработена от екипа ни на Западното крайбрежие."

Разглобяване на мистериозния електромобил на Tesla
Tesla, водещият световен производител на изцяло електрически автомобили, е най-големият източник на натиск за разработване на автомобил за 25 000 USD в САЩ - и също така най-големият източник на несигурност. От години Мъск говори за Tesla за 25 000 долара публично, докато в частния живот очевидно се противопоставя на това. Докладите сочат, че през януари той е казал на доставчиците да се подготвят за пускане на пазара в средата на 2025 г., а през април е казал на инженерите си да се откажат от тези планове. Мъск категорично отрече да е закрил програмата, но след това отказа да каже, че остава ангажиран с нея. 

Ако целта е била да остави всички да гадаят, добре, мисията е изпълнена. 

Същността на въпроса е дали Tesla ще даде приоритет на производството на малки, евтини автомобили, които могат да се конкурират с нарастващото море от китайски претенденти, или ще се съсредоточи първо върху създаването на автомобили за лунно самоуправляващо се такси. Само Мъск знае защо двете неща са взаимно изключващи се и поне засега не споделя.

По време на разговора за приходите през април Мъск заяви, че Tesla е ускорила, а не забавила пътната си карта за бъдещите продукти и че "по-достъпни модели" ще се появят в края на 2024 г. или началото на 2025 г. Тези модели ще се произвеждат на съществуващите производствени линии на Tesla, а не по първоначално планирания експериментален метод на производство, който Мъск нарича "разопакован". 

Миналата седмица Tesla потвърди, че се разработват три автомобила - вероятно обявеният през 2017 г. суперавтомобил Roadster, роботаксито без шофьор Cybercab, което ще бъде представено през август, и все още неназован бюджетен автомобил. 

Какво ще излезе от всичко това, може само да се гадае, но ако Tesla успее да спечели американските шофьори с малък лек личен автомобил по начина, по който го направи с големите електрически SUV, това би могло да допринесе повече за преобразяването на американските пътища и намаляването на замърсяването от всичко, което компанията е направила досега. Само че този път, в сегмента на електромобилите с цена 25 000 долара, Tesla няма да е единствената, която се опитва.