Чуждо влияние върху изборите в Канада събуди протест срещу законодатели "предатели"

Канада провежда публично разследване за чуждестранна намеса, което миналия месец заключи в междинен доклад, че е имало опити от страна на чуждестранни участници, по-специално Китай, да повлияят на изборите ѝ през 2019 г. и 2021 г. В доклада се посочва, че тези усилия не са повлияли на резултата от изборите

18:30 | 14 юни 2024
Автор: Томас Тюлен
Джагмит Сингх. Снимка: Bloomberg LP
Джагмит Сингх. Снимка: Bloomberg LP

Лидерът на третата по големина национална партия в Канада заяви, че някои от депутатите в страната са "предатели", на които трябва да бъде забранено да влизат в парламента и да бъдат подложени на съдебно преследване, след като прочете класифициран доклад за чуждестранна намеса в демокрацията.

"Това, което правят, е неетично, в някои случаи е в разрез със закона и те наистина са предатели на страната", заяви Джагмит Сингх, лидер на Новата демократическа партия ( NDP).

Сингх говори в четвъртък, след като прочете нередактираната версия на доклада за чуждестранната намеса на парламентарната комисия по национална сигурност и разузнаване на Канада (NSICOP). Той отказа да сподели имената на депутати, за които се твърди, че са обвинени в доклада, че работят за чужди държави, като заяви, че това може да застраши дейностите в областта на националната сигурност.

Редактирана версия на документа беше публикувана на 3 юни и в нея се казваше, че Китай и Индия са основните носители на чужда намеса. NSICOP е високопоставена, надпартийна група от законодатели с допуск до класифицирана информация с гриф "строго секретно".

NDP подкрепя правителството на министър-председателя Джъстин Трюдо в рамките на парламентарното споразумение за доверие, но Сингх обвини лидера на страната, че е мек по отношение на външната намеса.

Чуждестранна намеса

"Ясно е, че той е получил някаква информация за наличие на чужда намеса и не е предприел нищо", заяви Сингх на пресконференция в четвъртък, като добави, че министър-председателят е забавил бързите действия "и по този начин изпраща послание, че определено ниво на намеса е приемливо".

Представител на Трюдо не е отговорил веднага на молбата за коментар.

Канада провежда публично разследване за чуждестранна намеса, което миналия месец заключи в междинен доклад, че е имало опити от страна на чуждестранни участници, по-специално Китай, да повлияят на изборите ѝ през 2019 г. и 2021 г. В доклада се посочва, че тези усилия не са повлияли на резултата от изборите.

Трюдо разпореди изслушванията, след като медиите се позоваха на секретни бележки на разузнаването, според които китайската намеса може да е помогнала на някои кандидати от Либералната партия да бъдат избрани. 

В забележките си за Трюдо Сингх се позова на предполагаем инцидент, описан в доклада: През 2019 г. служители на Либералната партия са били уведомени от канадската шпионска агенция CSIS за твърдения за възможни китайски усилия за оказване на влияние върху конкурс за номинация за място на Либералната партия. След като получил предупредителна информация и бил посъветван от директора на кампанията си да не отстранява кандидата Хан Дун, Трюдо не се намесил. 

Дун, който в крайна сметка беше избран, отхвърли обвиненията. По-късно той подава оставка от Либералната партия. 

Консервативна партия
Сингх добави, че документът показва, че той лично също е бил обект на задгранични усилия.

Сингх също така обвини основния съперник на Трюдо, лидера на Консервативната партия Пиер Поилиер, в умишлено невежество и избягване на проверката по темата, като се позова на описанието в доклада, че състезанията за лидерския пост в Консервативната партия също са били цел на предполагаемата намеса. 

Поилиер предпочете да не приеме изискванията за конфиденциалност, за да се запознае с доклада, от страх, че те могат да затруднят ролята му в правителствения контрол. Вместо това той призова имената на съучастниците в намесата да бъдат оповестени публично.

Представител на Консервативната партия заяви по електронната поща, че ако Сингх "наистина има опасения, че министър-председателят не се е отнесъл сериозно към националната сигурност и не е успял да защити нашата демокрация от чуждестранна намеса, то той трябва да спре да подкрепя сляпо либералното правителство и да го остави да се изправи пред канадците на избори".

"Голямо облекчение"
Други политици направиха различни заключения от пълния доклад. Във вторник лидерът на Зелената партия Елизабет Мей заяви, че "няма списък с депутати, които са показали нелоялност към Канада", и добави: "Изпитвам огромно облекчение". 

Тя обаче заяви, че депутат, който вече не заседава в Камарата на общините и не е посочен в доклада, е споделил поверителна информация с офицер от чуждо разузнаване и че това лице трябва да бъде разследвано и подведено под отговорност. 

NDP на Сингх подкрепя либералите на Трюдо, най-голямата партия в Канада, с гласове, което им позволява да съставят правителство. Запитан защо продължава да го прави, като се имат предвид опасенията му, Сингх заяви, че ще използва ролята си в парламента, за да поиска отговори, вместо да се оттегли от пакта и да предизвика общи избори.

"Предположението, че изборите са решение на проблема с намесата в изборите, според мен е погрешно", каза той.