AI на Google продължава да халюцинира. На някой пука ли му?

Халюцинациите не са нов проблем, но изглежда, че с тях, за наша вреда, свикваме

21:00 | 26 май 2024
Автор: Парми Олсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Години наред „Google“ означаваше да се докоснеш до огромните данни в мрежата. Днес това означава да се пребориш с реклами, спам, а напоследък и с изключително неточни отговори от изкуствен интелект. Новата функция за преглед на изкуствения интелект, въведена от Google през последната седмица, доведе до множество грешки, които трябва да са накарали главния изпълнителен директор на Alphabet Inc. Сундар Пичай да се разплаче. 

При въпрос за сирене, което се плъзга от пицата, той препоръчва на потребителя да използва лепило. Друг потребител пък е получил информация, че питонът е бозайник.  

Пичай се е заел с един от най-успешните и печеливши технологични продукти на всички времена и го е направил напълно ненадежден, дори опасен. Започна обратното броене до момента, в който той ще го изключи от мрежата. Колкото по-скоро го направи, толкова по-добре. 

Засега Google заяви, че усъвършенства услугата си за търсене с изкуствен интелект с всеки нов доклад за халюцинация (който, според моята информация в социалната мрежа Twitter, се превръща в лавина). Говорител на Google заяви пред The Verge, че грешките се случват за „обикновено много необичайни заявки и не са представителни за опита на повечето хора“. Това е лошо извинение за компания, която се гордее с организирането на световната информация. А при рядко срещани заявки за търсене би трябвало да се получават надеждни резултати, тъй като огромното мнозинство от търсенията в Google се състои от дълга опашка от необичайни заявки.

Това е зашеметяващ обрат за компания, която някога беше толкова предпазлива, че отказваше да публикува създадената от нея технология за генеративен изкуствен интелект, която изпреварваше с поне две години ChatGPT на OpenAI Inc. Оттогава тя се поддаде на надпреварата, започната от Microsoft Corp. и OpenAI, които предизвикват един след друг спорове. Миналата седмица OpenAI пусна нова версия на ChatGPT, умишлено подготвена така, че да изпревари пускането на изкуствения интелект на Google на следващия ден. Но в бързината Сам Алтман обърка внедряването и се скара със Скарлет Йохансон. 

Фразата на Стив Джобс от 2011 г. „Просто работи“ олицетворяваше епохата, в която летвата за технологичните продукти беше надеждност. Но колкото повече технологични компании демонстрират колко много генеративен изкуствен интелект не работи, толкова по-трудно ще им бъде да докажат неговата полезност както за корпоративните клиенти, така и за потребителите.

Дори Елон Мъск, който е на прага на събирането на 6 млрд. долара за своя стартъп xAI, не използва инструменти за генеративен ИИ в собствените си компании SpaceX и Starlink, защото те продължават да правят грешки. „Ще му задавам въпроси за парадокса на Ферми, за проектирането на ракетни двигатели, за електрохимията“, каза той на конференцията на Института Милкен по-рано този месец. „И досега изкуственият интелект се справяше ужасно с всички тези въпроси.“

Ако Google не се откаже от AI Overview и запази функцията, един от резултатите очевидно ще бъде повече дезинформация. Другият резултат е, че по същия начин, по който свикнахме да преминаваме през SEO спама и спонсорираните реклами, ще свикнем и с необичайните грешки, които прави изкуственият интелект. Ще свикнем с още по-посредствена услуга, защото има толкова малко други възможности. (Глобалният пазарен дял на Google в областта на търсенето е спаднал до 82% от 87% преди около десетилетие.) В тази нова ера се примиряваме с некачествен софтуер, който някога е бил обявяван за трансформиращ за света и който изисква постоянна проверка на фактите.

Халюцинациите не са нов проблем, но изглежда, че с тях, за наша вреда, свикваме. Когато през февруари 2023 г. грешките се появиха в първата демонстрационна версия на Bard на Google, акциите на Alphabet паднаха със 7%, изтривайки 100 млрд. долара от стойността на компанията. В петък, когато в социалните мрежи се разпространиха още публикации за последните ѝ гафове, те отвориха с почти 1%. На Уолстрийт изглежда не им пука. А на Google?

Ще разберем дали и кога Пичай ще спре новата си функция за изкуствен интелект, за да продължи да се занимава с нея, както направи с генератора на изображения Gemini през февруари. Това би било поредното унизително отстъпление, но за да върне технологиите на пътя на „простото функциониране“, той просто трябва да го направи.