Google е платила $20 млрд. на Apple през 2022 г. заради търсачката си

Сделката между тях е в основата на дело, в което антитръстовите органи твърдят, че Google незаконно е монополизирала пазара на онлайн търсене и реклама

14:38 | 2 май 2024
Автор: Лея Найлен
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Alphabet Inc. е платила на Apple Inc. 20 млрд. долара през 2022 г., за да може Google да бъде търсачката по подразбиране в браузъра Safari, според новооткрити съдебни документи по антитръстовото дело на Министерството на правосъдието срещу Google.

Сделката между двата технологични гиганта е в основата на знаковото дело, в което антитръстовите органи твърдят, че Google незаконно е монополизирала пазара на онлайн търсене и свързаната с него реклама. Министерството на правосъдието и Google ще изложат заключителни аргументи по делото в четвъртък и петък, а решението се очаква да бъде взето по-късно тази година.

Google и Apple се надяваха да не оповестяват публично размера на плащането. По време на съдебния процес миналата есен ръководителите на Apple свидетелстваха, че Google е платила "милиарди", без да уточняват цифри. По-късно свидетел на Google случайно разкри, че Google плаща на Apple 36% от приходите, които получава от реклами за търсене.

Съдебните документи, подадени късно във вторник преди заключителните аргументи, бележат първото публично потвърждение на цифрите от старши вицепрезидента на Apple по услугите Еди Кю. Подобни цифри не се оповестяват от нито една от двете компании в техните документи за ценни книжа. Документите разкриват и значението на плащанията за крайния резултат на Apple. Например през 2020 г. плащанията на Google към Apple са съставлявали 17,5% от оперативните приходи на производителя на iPhone.

Споразумението с Apple е най-важното от сделките по подразбиране на Google, тъй като то определя търсачката за най-използвания смартфон в САЩ.

През 2002 г. Apple за първи път се съгласи да използва безплатно Google в браузъра Safari. По-късно обаче компаниите решиха да си поделят приходите от реклами в търсачката. Към май 2021 г. това означава, че Google плаща на Apple повече от 1 милиард долара месечно, за да запази статута си на основна търсачка, твърдят прокурорите в жалбата.

Microsoft Corp., която управлява конкурентната търсачка Bing, многократно се е опитвала да примами Apple да се откаже от отношенията си с Google. Според съдебните документи компанията е предложила да сподели 90% от рекламните си приходи с Apple, за да направи Bing търсачката по подразбиране в Safari. Тези цифри също не бяха оповестявани до сега.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела свидетелства по време на съдебния процес миналата година, че компанията е била готова да направи редица отстъпки, включително да скрие марката Bing, за да убеди Apple да направи промяната, която според него ще бъде "промени правилата на играта".

"Когото и да изберат, те ще го направят цар", каза Надела за Apple.