Валутни войни: Доларът вилнее, но не е в атака

Поскъпващата американска валута и отслабването на валутата в Азия не са признаци, че светът навлиза в нова валутна война

06:52 | 20 май 2024
Обновен: 07:06 | 20 май 2024
Автор: Даниел Мос
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нещастен страничен продукт от неочакваното поскъпване на долара беше съживяването на плашило, което просто не иска да умре: валутните войни. Фразата се чува по време на периоди на разместване на валутния пазар и има красотата да означава каквото желае човекът, който я произнася. Конфликтите в света на FX обикновено са трудни за победа. Още по-трудно се забелязват.

Двете думи със сигурност привличат вниманието. След като насилствено си проправят път в дискурса, може да е трудно да бъдат прогонени. Още по-жалко, защото те скриват повече, отколкото разкриват. Има сериозни аргументи, че в съвременната епоха има малко истински валутни конфликти, още по-малко действия във военен стил, предприети с цел получаване на конкурентно предимство за износа. Терминът сега се използва, за да опише сценарий, при който Южна Корея, Тайван, Индонезия - и дори Китай - са принудени да отслабят своите валути, за да се предпазят от ефектите на вялата йена. Няма значение, че самата Япония се чувства много неудобно от слабото представяне на своята валута и работи за ограничаване на спада.

Това е проблемът с военните аналогии. Те не издържат особено добре на проверка. По-често валутните тенденции са страничен продукт на нещо друго. Те отразяват трезвия възглед сред инвеститорите за това какво прави основната политика за - или казва за - перспективите на една икономика. В този случай зеещата разлика в лихвените проценти между САЩ и Япония е основният виновник за падането на йената. Намесата и някои ястребови шумове от Токио смекчиха малко удара. В основата си тази ситуация няма много общо с износа.

За да разберете термина и неговите недостатъци, трябва да се върнете повече от десетилетие назад. Бразилският министър на финансите Гуидо Мантега се бореше с ясно изразено рали в реала; предходната година реалът се бе покачил с почти една четвърт спрямо долара. Той се оплака, че това е по вина на големите индустриални сили. Те захранваха икономиките си след фалита на Lehman Brothers Holdings Inc. чрез почти нулеви лихвени проценти и количествено облекчаване. „Преживяваме валутна война“, каза Мантега пред репортери през септември 2010 г. „Изкуственото обезценяване на валутите е глобална стратегия.“

Репликата вършеше работа за целите на Бразилия. Разходите по заемите бяха сравнително високи там, отразявайки желанието за ограничаване на инфлацията. За разлика от това, когато лихвите в САЩ бяха ниски и QE беше основен елемент от подхода на Федералния резерв, доларът естествено щеше да е в спад. Но докато фразата на Мантега обикаляше света, дали САЩ наистина се стремяха към обезценка или това беше страничен продукт от опитите да намалят инфлацията и да стимулират растежа? Забележките на Мантега объркаха ефекта с намерението. Въпреки това той предизвика сензация: министрите по целия свят бяха притиснати относно позицията си относно предполагаемия пожар. Срещите на служители от Г-7 бяха изобразявани като военни съвети. Всичко стана доста нелепо.

Крилатата фраза трябваше да привлече съчувствие, защото разочарованието от САЩ след срива на ипотечните кредити беше голямо. Прозвището беше приложено и към Япония през 2013 г. след драматично увеличение на стимулите. Въпреки че йената със сигурност падна, основната причина беше огромното разширяване на QE. Основното намерение беше да се засили инфлацията и да се излезе от това, което тогавашният шеф на Японската централна банка Харухико Курода нарече дефлационен начин на мислене.

Не че Курода се противопоставяше на слабата йена — това отговаряше на целта му — но това беше по-скоро следствие, отколкото единствена цел. Забележките към Япония да оправи икономиката си и да стимулира търсенето беше значителен в международните кръгове. По същия начин, как би било добре за света, ако САЩ бяха позволили дефлацията да се наложи след глобалната финансова криза? Виковете и обвиненията в плахост биха били оглушителни.

Което ни отвежда до настоящия момент. Силата на долара се основава отчасти на продължителната експанзия на САЩ - много икономисти прогнозираха рецесия досега - и очакванията, че намаляването на лихвените проценти от Фед ще бъде отложено. Отново, това повдига съпоставителния въпрос: Какво трябва да направи Фед? Да сваля лихвите, когато инфлацията се оказва твърде упорита, а пазарът на труда е стабилен?

Това повторно ценообразуване кара хората да правят най-различни неща. Индонезия шокира инвеститорите с повишение на лихвените проценти миналия месец, гуверньорът на Банката на Япония Казуо Уеда звучи по-яростно. Говори се дори за значителна девалвация на юана. Най-малкото има смисъл Пекин да позволи на валутата да се понижи. Широко се очаква Народната банка на Китай да разхлаби паричната политика през следващите месеци в отговор на анемичните цени.

Твърде често валутите реагират на общи икономически условия. Това не означава, че войни не се случват: в края на 90-те години на миналия век Азия отчаяно се опитваше да защити изкуствено високите - често фиксирани или квази-фиксирани - обменни курсове. Въпросът е, че търсенето на някакъв скрит мотив в това, че доларът оставя други валути в прахта, просто не е плодотворно.

Даниел Мос е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ азиатските икономики. Преди това е бил изпълнителен редактор на Bloomberg News за икономика.