Хавиер Милей подхранва дивото рали, което прави песото №1 в света

Голямата новост в Аржентина е, че отговорното лице не се притеснява от плащането на политическата цена, която идва със строгите икономии – това е необичайно

10:02 | 28 април 2024
Автор: Игнасио Дол
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След четири месеца на поста президентът на Аржентина Хавиер Милей постигна критичен подвиг в страна, отдавна опустошена от необуздана инфлация: той стабилизира валутата.

Песото всъщност не само спря да пада ден след ден, но и на един ключов валутен пазар - има много от тях тук, страничен продукт от мрежата от византийски правила на страната - то всъщност рязко се покачва. Песото скочи с 25% спрямо долара през последните три месеца на пазара, известен като суап на сини чипове, който се използва от много инвеститори и компании. Това е повече от печалбите, отбелязани от която и да е от 148-те валути, които Bloomberg проследява спрямо долара.

Това е шокираща статистика в страна, в която валутата изглежда е в безкрайно състояние на свободно падане. (Най-малкият годишен спад през последното десетилетие беше 15%.) И това подчертава усилията, които Милей положи, за да овладее раздутите държавни разходи, да задуши търсенето на всичко в икономиката, включително долари, и да укроти инфлацията, която рязко скочи до годишен темп от почти 300%.

Милей, политически аутсайдер с либертарианска жилка, обича да нарича бюджетните си съкращения „най-големите в историята на човечеството“. Той почти сигурно преувеличава, разбира се, но не много. Съкращенията, които той наложи, се равняват на еквивалента на почти 4% от икономическото производство на страната, корекция толкова агресивна, че служители на централната банка изчисляват, че е по-голяма от 90% от всички тези, извършени в света през последните няколко десетилетия.

Има опасности за Милей и неговата политика на силно песо. От една страна, съкращенията на разходите потопиха икономиката в дълбока рецесия. И докато аржентинците, които вече бяха притиснати от инфлацията, губят работата си, политическият натиск за намаляване на фискалната му програма ще нараства, предупреждават анализатори. Той беше принуден да разчита на временни мерки, за да изкорми бюджета, докато неговият по-широк пакет от реформи се натъкна на съпротива в Конгреса, знак за това колко политически слаб е икономическият му план.

„Голямата новост в Аржентина е, че отговорното лице не се притеснява от плащането на политическата цена, която идва със строгите икономии – това е необичайно“, каза Хавиер Казабал, ръководител на изследванията в AdCap Grupo Financiero в Буенос Айрес. „Целта на правителството ще продължи да бъде да пречупи гърба на инфлацията.“

Което води до следващия голям риск: тази инфлация да не намалява толкова бързо, колкото екипът на Милей си представя.

Това не само би разгневило аржентинските потребители, но би увеличило допълнително стойността на валутата, изчислена спрямо инфлацията. Откакто песото за първи път започна да се стабилизира през януари, то напредна с около 72% след коригиране за инфлацията, показател, който аржентинските инвеститори следят внимателно, защото измерва промените в действителната покупателна способност на валутата.

Тези печалби са от полза за дадена държава, докато не стигнат до точката, в която обезсърчават компаниите да изнасят продукти и държат чуждестранните туристи далеч. Вече има слухове, че това започва да се случва в някои сектори.

„Когато износителите спрат да продават“, каза Мелина Айднер, икономист в PPI, брокерска компания в Буенос Айрес, „паралелното песо отслабва“.

Засега обаче песото продължава да печели. В някои дни тази година то е скочило с цели 4%. Дори на официалния пазар, където се извършват повечето големи сделки за внос и износ, песото е до голяма степен стабилно. Политиците го насочват малко по-ниско всеки ден - около 0,05% или така - в силно регулирана система, предназначена да изглажда колебанията.

Песото се държи толкова добре сега, когато централната банка успява да стъпи на пазара ежедневно, за да купува долари и да попълва критично ниските резерви в твърда валута. Това е издайнически знак колко не е в крак с глобалните пазари Аржентина; централните банкери в голяма част от света сега правят или обмислят да направят точно обратното в опит да укрепят своите валути спрямо долара.

Част от динамиката на търсенето и предлагането в Аржентина са резултат, посочват критиците, от факта, че Милей е оставил валутните ограничения, които наследи. Но тези правила не направиха много, за да забавят срива на песото при предишната администрация.

Това, което е различно сега е, че аржентинците, поне за момента, имат повече доверие в песото, ограничавайки търсенето на долари. (Това позволи на централната банка да понижи лихвените проценти в четвъртък за четвърти път, откакто Милей встъпи в длъжност.) Освен това, с бюджетните съкращения, централната банка вече не финансира директно държавните разходи чрез печатане на пари, слагайки край на постоянната източник на натиск върху валутата.

„При това правителство икономическата политика започва да става рационална“, каза Карлос Перес, директор на консултантската фирма Fundacion Capital. Плюс това, отбелязва Перес, много хора, които са прехвърлили свободните пари, които са имали, в долари, сега са принудени да продадат тези долари обратно, за да намерят песото, от което се нуждаят, за да плащат за ежедневните артикули след скока на инфлацията. „Заплатите им не са достатъчно високи“, каза той.

Милей отприщи този скок на инфлацията през декември, като предприе болезнени – но в неговите очи необходими – стъпки за освобождаване на икономиката. Той премахна част от ценовия контрол, който изкуствено задържаше инфлацията, и позволи на официалния обменен курс да падне към курса, определен на пазара на суапове на сини чипове.

Това, че сега той наблюдава горещо рали на песото, е ироничен обрат за човек, който смяташе валутата за толкова безполезна по време на кампанията, че я оприличаваше на „изпражнения“ и казаше, че трябва да бъде премахната изцяло.

Въпросът е колко дълго може да поддържа тази новооткрита стабилност. За Казабал, в AdCap, не се очакват сътресения поне до края на юли. След това той е по-малко сигурен. Той се тревожи за политиката и натиска, под който може да попадне Майлей.

„Политическата нестабилност в Аржентина“, казва Касабал, „може да ви откъсне от основите и да предизвика скок на обменния курс.“