Нестабилността на йената поражда опасност от нова валутна война в Азия

Подозренията за интервенция, целяща да изтласка йената от 34-годишното дъно спрямо долара, вече се смятат за малко вероятни да имат траен ефект, ако Япония продължи сама

20:00 | 10 май 2024
Автор: Таня Чен,Рут Карсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тъй като йената достигна ново дъно, някои инвеститори се замислят за почти немислим сценарий в регион, който е зает с понижаването на обменните курсове - поредица от конкурентни девалвации, които да поставят началото на нова азиатска валутна война.

Подозренията за интервенция, целяща да изтласка йената от 34-годишното дъно спрямо долара, вече се смятат за малко вероятни да имат траен ефект, ако Япония продължи сама, което увеличава перспективата за нов пристъп на слабост на застрашената валута. Това би могло да доведе до връхна точка на конкурентното напрежение със съседните държави износителки Южна Корея и Тайван и да окаже натиск върху Китай, където вече се говори за потенциална девалвация на юана.

Според теорията дестабилизиращ спад на йената може да бъде фактор, който да накара съседите на Япония да предприемат крайни действия, дори ако досегашните им усилия са били да подкрепят валутите, вместо да капитулират и да ги оставят да се сринат. Макар и да е мнение на малцинството и да не предполага повторение на азиатската финансова криза, то все пак набира популярност при сценарий, при който възкръсналият долар остава по-силен за по-дълго време.

„Отдавна не сме чували тази дума за конкурентна девалвация“, каза Хенри Куек, ръководител на глобалните пазари за Азиатско-тихоокеанския регион в State Street Corp. Но „ние сме в ситуация, в която има потенциал за поредица от конкурентни девалвации, ако йената продължи да отслабва много, много повече“.


Йената се срива до многогодишно дъно спрямо другите валути в региона

Въпреки че азиатските централни банки активно подкрепят валутите си спрямо долара, спадът на йената е най-силен в региона, като намалява конкурентоспособността на износа на близките съседи на Япония. Това със сигурност ще се отрази зле, дори ако причините за спада на йената не зависят изключително от Токио - голямата разлика в лихвените проценти между Япония и останалия свят и предпочитанията на инвеститорите към американските активи.

В края на април йената падна до най-ниското си ниво от 1992 г. насам спрямо юана - валутата на най-големия търговски партньор на Япония. Тя е близо до най-слабото си ниво спрямо вона от 2008 г. насам и до 31-годишно дъно спрямо тайванския долар.

„Това се случва“, казва Кисоо Парк, старши портфолио мениджър в Manulife Investment Management, на въпрос за конкурентната девалвация. „Независимо дали става въпрос за умишлена или неумишлена девалвация, това се случва и оказва влияние върху останалата част от региона.“

Гравитационно привличане

Въпреки че не оказва толкова силно влияние, както в миналото, според пазарните наблюдатели неорганизираният спад на йената все още може да окаже гравитационно въздействие върху валутите в региона.

„Най-пряко, значително по-слабата йена ще повлече след себе си и други азиатски валути като корейския вон и тайванския долар“, казва Арджун Видж, портфолио мениджър в JPMorgan Asset Management.

За Хун Гох, ръководител на отдела за проучвания в Азия в ANZ Group Holdings Ltd., вонът и тайванският долар вероятно ще се борят да се възползват от инвестиционния бум в областта на изкуствения интелект в тези страни, докато йената не обърне посоката.

Със сигурност има признаци, че японските власти може да не позволят на валутата на страната да продължи да се срива. След като миналата седмица за пръв път от над три десетилетия насам падна под психологическата граница от 160 за долар, два кръга от предполагаема официална интервенция ѝ помогнаха да се стабилизира до ниво около 155.


Йената бе още по-слаба спрямо долара през 80-те години на миналия век

И няма големи опасения за финансова криза в региона, тъй като повечето азиатски страни са по-добре подготвени да избегнат повторение на сътресенията от края на 90-те години. Съществуват по-големи запаси от чуждестранни резерви, реформи от по-строг надзор на финансовия сектор и по-дълбоки местни капиталови пазари.

Но за Парк Манулайф широкото укрепване на долара и сривът на йената до нивото от 170-180 щяха да предизвикат проблеми не само в Азия, но и да повлияят на валутите на развиващите се пазари в по-широк план.

„Ако азиатските валути се обезценят заради силния долар, фондовете, които инвестират в местните пазари, ще трябва да се изтеглят“, каза той. „Целият пазар на развиващите се пазари ще се срине и това ще предизвика събитие, свързано с намаляване на риска, при което държавните ценни книжа ще се повишат, а акциите ще се разпродадат.“

Въпреки че вероятността за подобен сценарий е малка, той не може да бъде изключен, добави той.

Валутите на нововъзникващите пазари са особено уязвими към колебанията на йената поради ролята й на валута за финансиране на търговците, които заемат средства там, където лихвите са ниски, и инвестират там, където те са високи. По данни на Bloomberg показателят за привлекателността на преносните сделки, насочени към осем валути на развиващи се страни, е спаднал от най-високите си стойности през март благодарение на нарастването на волатилността на йената.

Непредвидим фактор

Ключовият фактор е какво ще направи Китай с юана, който рискува да бъде свален от йената и да дестабилизира региона. Управляваната от Китай валута се разглежда като котва за своите колеги, което означава, че дори малки движения могат да имат огромно въздействие.

Вече има тихи, но все по-нарастващи спекулации, че може да се наложи Пекин да предприеме крайна мярка, за да подкрепи затъващата си икономика - да девалвира юана с голям удар.

„Когато погледнете Азия като цяло и наблюдавате изключителната слабост на йената, която наблюдаваме, започваме да се притесняваме за относителните нива на конкурентоспособност, особено спрямо Китай“, казва Джон Уудс, главен инвестиционен директор за Азиатско-тихоокеанския регион в Lombard Odier Hong Kong Ltd. „Така че за мен това е риск, върху който съм доста фокусиран в Азия в момента.“