Процесът на дезинфлация в САЩ изглежда непокътнат, дори и да се случва на пристъпи

Данните от сряда трябва да върнат духа на инфлацията обратно в бутилката за известно време.

07:17 | 17 май 2024
Автор: Джонатан Левин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Последните данни за потребителските цени, продажбите на дребно и заплатите в САЩ показват, че твърде горещото първо тримесечие вероятно е било отклонение.

Бюрото по трудова статистика съобщи в сряда, че неговият базисен индекс на потребителските цени е нараснал с 0,3% през април спрямо месец по-рано, което е най-бавният темп за годината. В същото време отделен доклад показа, че продажбите на дребно на контролната група — използвани за изчисляване на брутния вътрешен продукт — са се понижили с 0,3% през април, знак, че икономиката може да изпитва известно охлаждане, което в крайна сметка може да помогне за намаляване на оставащия инфлационен натиск.

Въпреки че данните са само за един месец, те се появиха в натоварено време за финансовите пазари и политиците. Три поредни месеца на по-висока от очакваната инфлация в началото на годината предизвикаха недоумение, че лихвеният процент на Федералния резерв от 5,25%-5,5% може да не е достатъчно висок, за да доведе търсенето и предлагането до по-добър баланс. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се покачи с цели 82 базисни пункта тази година и се засилиха спекулациите – колкото и пресилени да са – че следващият ход на политиците може да бъде да повишат лихвите, вместо да ги намалят. Данните от сряда трябва да върнат духа на инфлацията обратно в бутилката за известно време.

Заедно с данните за индекса на цените на производител във вторник, данните също предполагат, че предпочитаният от Фед измерител на инфлацията - основният дефлатор на личните потребителски разходи - вероятно се е увеличил с 0,247% през април, също по-бавно от всеки месец през първото тримесечие, според изчисления на Bloomberg Economics. Въпреки че този вид месечна инфлация все още не е в съответствие с целта на Фед (или прогнозите на политиците от март), те ще бъдат облекчени да видят, че траекторията се подобрява и че данните вече не носят големи изненади.

Всъщност голяма част от горещината продължава да идва от идиосинкратични категории с известни забавяния и методологични странности. Дезинфлацията при подслона се материализира болезнено бавно, отчасти защото договорите за наем на съществуващи наематели се променят рядко, а наемодателите все още се радват на попътния вятър от 2021 г. и 2022 г. По същия начин премиите за автомобилно застраховане се повишаваха, за да включат по-високите разходи за превозни средства и части. Повечето наблюдатели могат да видят, че това не е нов инфлационен натиск сам по себе си и че няма да продължи вечно, но мнозина започнаха да се съмняват, тъй като закъсненията отнеха повече време, отколкото се очакваше първоначално.

Освен подслон и автомобилни застраховки, другите проблемни категории през последните месеци са облекло и други лични услуги, които включват подстригване и химическо чистене. Това са много малки категории, които всъщност не могат да движат нивата сами, но си струва да ги следите внимателно за тяхната сигнална стойност. Те може да ни казват нещо за продължаващата способност на бизнеса да прехвърля по-високи цени на потребителите. Докато компаниите, насочени към потребителите, имат тази власт, наистина може да е трудно инфлацията да се върне изцяло до целта за инфлация от 2% на Фед. От друга страна, по-слабите данни за продажбите на дребно и признаците за по-бавен растеж на средните почасови доходи може да означават, че сме свидетели на последното ура за жадните за марж търговци на дребно и фризьори. Ще трябва да изчакаме и да видим.

Като цяло числата предполагат, че прогнозиращите инфлационна гибел са изпреварили себе си през първото тримесечие. Ясно е, че това частично обяснява ралито при акциите и облигациите, което тласна индекса S&P 500 до рекорд в рамките на деня в сряда. Дезинфлацията просто беше в пауза и въпреки че може да си нова почивка по всяко време, съвкупността от данни предполага, че може да обърнем страницата през април. С по-голяма дезинфлация от големите проблемни категории, които се задават по-късно тази година, шансовете изглеждат сравнително добри, че останалата част от 2024 г. може да бъде белязана от продължаващо подобрение - и че едно или две намаления на лихвите все още са възможни.

Джонатан Левин е колумнист на Bloomberg за пазарите в САЩ и Федералния резерв. Преди това е работил като журналист на Bloomberg в Латинска Америка и САЩ, отразявайки финанси, пазари и сливания и придобивания (M&A).