Връщането на желязната руда до $100 за тон е сигнал за промени в Китай

Това разминаване между подем, предизвикан от производството, и затихващ пазар на недвижими имоти вероятно ще се задълбочи, тъй като Пекин се стреми към нови двигатели на растежа в сектори като възобновяемата енергия и модерните технологии

11:20 | 2 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Връщането на цената на желязната руда до около 100 долара за тон е показателно за по-широкото преструктуриране на китайските суровинни пазари, което дава предимство на новата икономика пред старата.

В понеделник суровината за производство на стомана се срина до 95,40 долара за тон, което представляваше 10-месечно дъно, след което се върна към трицифрена стойност, което е поредното доказателство за щетите, които продължаващата с години криза с недвижимите имоти продължава да нанася и на този сектор. В началото на януари сингапурските фючърси достигнаха 143,50 долара за тон, което е най-високата им стойност от юни 2022 г. насам. Последно те се търгуваха за 100,85 долара, което представлява спад от 30%.

Проблемите на желязната руда идва на фона на несигурните признаци, че икономиката като цяло започва да се възстановява. Фабричната активност прекъсна петмесечното свиване през март, надминавайки прогнозите и допринасяйки за скромните признаци на възстановяване.

Медта и желязната руда се движат в различни посоки | Двата материала се разминават с промените в китайската икономика

Това разминаване между подем, предизвикан от производството, и затихващ пазар на недвижими имоти вероятно ще се задълбочи, тъй като Пекин се стреми към нови двигатели на растежа в сектори като възобновяемата енергия и модерните технологии. По данни на Bloomberg Economics в пика си през 2018 г. недвижимите имоти са представлявали почти една четвърт от китайската икономика. Сега това съотношение е под 20%.

Имотите все още съставляват по-голямата част от търсенето на стомана. Но Пекин все още не смее да предостави толкова големи стимули, че да компенсира напълно срива на жилищния пазар. Една от пречките са нарастващите дългове на местните власти. Междувременно обичайното активизиране на строителната дейност през пролетта също не се прояви според очакванията, което създава несигурност кога потреблението може да се съживи.

Китайските заводи, сред които Angang Steel Co. и Maanshan Iron & Steel Co., отчитат по-големи от очакваното нетни загуби в отчетите си за приходите за 2023 г. Maanshan предупреди, че условията "ще останат трудни поради несъответствието между предлагането и търсенето през 2024 г.".

Всичко казано дотук показва, че репресиите на президента Си Дзинпин по отношение на собствеността и стремежът му към "нови производителни сили" могат да предвещаят епоха, в която желязната руда и стоманата ще играят по-малка роля от металите, които ще се възползват от енергийния преход.

Структурна промяна

"Разбираемо е, ако слабостта продължи седмица или две", казва Цао Ин, главен анализатор на черни метали в SDIC Essence Futures Co. "Ако тя обаче се запази по-дълго от това и пазарът ще започне да коригира очакванията си, тъй като това ще прилича повече на структурна промяна."

Желязната руда не може да се задържи под 100 долара за тон твърде дълго, без да доведе до фалити за производителите с по-високи разходи. Това би намалило предлагането и би поставило долна граница на цените в краткосрочен план. Но най-голяма загриженост предизвиква дългосрочната страна на уравнението, свързана с търсенето. Правителството на Австралия, която е най-големият доставчик на Китай, очаква цени на суровината от 95 долара за тон през тази година, 84 долара през следващата година и след това нива от 70 долара до 2029 г.

Сривът на пазара е в ярък контраст с друга основна суровина - медта, която е близо до едногодишен връх. Проблемите с доставките са непосредственият двигател, но централната роля на метала в енергийния преход е причина за прогнозите за голямо поскъпване през следващите години. Пазарите на стомана и желязна руда просто няма да получават същите нива на подкрепа от тази светска промяна в потреблението на суровини.

"Изглежда, че кризата с недвижимите имоти няма край, местните правителства не могат да поддържат сегашните нива на инвестиции, а потребителите все още са много предпазливи", каза Томас Гутиерес, анализатор в Kallanish Commodities Ltd. През второто тримесечие би трябвало да има сезонно възстановяване на търсенето, "но то вероятно няма да е достатъчно силно, за да обърне пазарите", каза той.

Влошени перспективи

За първи път брокери на Уолстрийт издадоха препоръка за продажба на акциите на China Vanke Co., търгувани в Хонконг, тъй като строителната компания се бори със задълбочаващия се натиск върху ликвидността и спадащата печалба.

Пазарната стойност на китайския петролен гигант PetroChina Co. надхвърли тази на най-големия кредитор в страната, превръщайки го във втората по големина листвана компания в континентален Китай. Популярната стратегия за акции "купувай Индия, продавай Китай" достигна критична точка за някои инвеститори.