Путин изпраща безплатно зърно в Гвинея, а Африка ще заплаща с преданост

Войната в Украйна и сегашната поляризирана глобална среда могат да се проявят в различни части на Африка и хранителната помощ става част от тази игра

14:30 | 23 февруари 2024
Автор: Айне Куин, Катарина Хойе
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Черно-червеният кораб за насипни товари AT 27 пристигна в Гвинея на западния бряг на Африка миналия месец. На него имаше типичен товар: 25 000 тона пшеница, предназначена за Мали, съседна страна, която е изправена пред сериозна продоволствена несигурност.   

Стоките обаче не бяха част от обикновена търговия. Дългият 170 метра кораб, акостирал в Конакри, беше един от няколкото, които изпращаха безплатно зърно, обещано от руския президент Владимир Путин на шест африкански държави. А щедростта има различна цена.

Заедно с помощ в областта на сигурността, доставки на оръжие и спонсорирани от Русия конкурси за красота, даренията са част от усилията на Кремъл за по-тесни връзки с Африка, докато той води война в Украйна. Това, което Русия получава в замяна, е подкрепа за нейните амбиции и достъп до пазари, които потенциално могат да смекчат още малко въздействието на американските и европейските санкции.

Кремъл непрекъснато навлиза, възползвайки се от нестабилността в страни, които са разчитали на бившите колониални връзки с Европа.

По време на срещата на върха Русия-Африка миналата година Путин обеща до 50 000 тона безплатно зърно за Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея, някои от които оттогава засилиха връзките си с Москва. Тази седмица руското министерство на земеделието заяви, че са доставени 200 000 тона "хуманитарна помощ за Африка".

През последните месеци в Буркина Фасо пристигнаха руски войски, а Москва откри посолство. Мали, която избягва да критикува войната в Украйна, получава спонсорирана от Русия рафинерия за злато.

Централноафриканската република планира да приеме руска военна база и е получила оръжия, експертиза в областта на сигурността и обучение. Еритрея гласува против резолюция на Общото събрание на ООН, в която се изисква Русия да изтегли войските си от Украйна.

Russia
Укрепване на връзките с Москва

Руската помощ не отива непременно в страните, които имат най-голяма нужда от нея, а в тези, които са "най-добрите съюзници" на Русия, казва Сейдик Абба, който ръководи мозъчния тръст CIRES, фокусиран върху африканския регион Сахел.

"Да вземем за пример Еритрея - бедна, изолирана и решена да се противопостави на западния империализъм", каза Абба от столицата на Мавритания, Нуакшот. "Русия отива в тези страни с обтегнати отношения със Запада и засилва политическите разделения."

По време на деколонизацията през 50-те и 60-те години на миналия век Москва установява отношения с африканските държави, като обучава бойци за освобождение на Зимбабве и предоставя военна помощ и стипендии на студенти от Мали и Буркина Фасо да учат в съветски университети.

Лидерите на тези страни изтъкват тези бивши отношения, когато се стремят да прекъснат връзките си със Запада - главно с Франция - и факта, че Русия никога не е колонизирала тези страни.

Неотдавнашните дарения на Москва напомнят и за начина, по който Вашингтон е използвал хранителни продукти като инструмент на държавната власт в продължение на десетилетия, според Дженифър Клап, академик, която е написала книга за хранителната помощ.

В момента Русия е най-големият износител на пшеница в света и може да предлага този излишък от зърно безплатно отчасти благодарение на успеха на Кремъл да я превърне в селскостопанска сила през последните две десетилетия.

"Русия следва някои от моделите, които големите донори използваха", казва Клап, професор в Университета на Ватерло в Канада. "Тя харчи дребни суми и се опитва да извлече голяма политическа полза."

Русия има излишък от зърно след няколко богати реколти, а общата сума, обещана от Путин, е малка част от руския износ от 60 млн. тона. Но публичността на преките дарения на зърно е помогнала да се създаде впечатлението, че Русия е на страната на Африка, според Аба от CIRES.

По данни на Международния център за развитие на миграционната политика почти половината от държавите на континента внасят поне 30% от пшеницата си от Русия и Украйна.

Цените на хранителните продукти рязко се повишиха, след като инвазията на Путин прекъсна износа на Украйна по море. Доставките бяха допълнително нарушени от оттеглянето на Кремъл миналата година от споразумение, позволяващо на Киев да доставя през Черно море, както и от многократните удари по пристанищни съоръжения. Инфлацията доведе до широкомащабни протести в Африка. 

Храните не са обект на санкциите, въпреки че някои руски износители на селскостопанска продукция се сблъскаха с проблеми с финансирането и логистиката непосредствено след инвазията. Оттогава износът на руска пшеница достигна рекордни нива, а доставките на торове също се възстановиха, намалявайки цените.

"Когато Русия отказа да поднови сделката за зърно, тя рискува да изглежда като зъл демон", каза Аба. Но с даренията си, дори и да не са значителни по размер, "Русия е тази, която наистина признава борбата на африканците, която вижда техните трудности", каза той.

В Конакри зърното за Мали вероятно ще покрие нуждите от внос само за две седмици, според Сояе Конате, служител на OPAM, правителствената агенция за зърно. Освен това пратката се е забавила заради смъртоносната експлозия в гвинейското пристанище и защото таксите не са били платени навреме. 

Въпреки това ръководеното от хунтата правителство на Мали прекъсна военните си връзки с бившите си западни съюзници и се сближава с Русия. Както и в други страни в региона, руските знамена се превърнаха в символ на антизападните настроения.

"За Русия това е добра поличба - в края на краищата това е добър PR и за двете страни", заяви малийският опозиционен лидер Умар Марико в интервю в Абиджан, търговската столица на Кот д'Ивоар. "Хунтата трябва да покаже, че все още има влиятелни приятели, след като скъса връзките със старите си съюзници."

В Буркина Фасо около 100 руски войници пристигнаха в столицата Уагадугу миналия месец - първото разполагане на Африканския корпус - въоръжена сила, която трябва да замени разпуснатите вече наемници на "Вагнер груп" в Африка. 

През последния месец руската държавна телевизия показа бели чували с пшеница с надпис "подарък от Руската федерация за Буркина Фасо" и отпечатани с флаговете на двете държави.

"Това показва солидарността на Русия към народа на Буркина Фасо и добрите, силни отношения между нашите две страни", заяви Нанди Соме-Диало, министър на солидарността и хуманитарните дейности на Буркина Фасо, на церемония по повод дарението през януари.

В Сомалия Русия не е била влиятелен играч от края на Студената война, но сега се бори с Турция, Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ и западни държави за опора там, според Нисар Маджид, който ръководи програмата за Сомалия в Лондонското училище по икономика. Страната е получила две безплатни доставки на зърно.

"Войната в Украйна и сегашната поляризирана глобална среда могат да се проявят в различни части на Африка, включително и в Сомалия", каза Маджид. "И хранителната помощ става само част от тази игра."