Индия отхвърли твърденията на МВФ за прекомерна валутна намеса

От 2018 г. насам Министерството на финансите на САЩ ту включва, ту изключва Индия от мониторинговия си списък на потенциални валутни манипулатори

18:00 | 19 декември 2023
Автор: Ануп Рой , Ронохой Мазумдар
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индия отвърна на твърдението на Международния валутен фонд, че намесата на местна централната банка на валутния пазар е прекомерна, намеквайки, че правителството се опитва да влияе върху стойността на рупията. 

Базираният във Вашингтон кредитор заяви, че валутата се е движила в много тесен диапазон от декември 2022 г. до октомври 2023 г., което предполага, че намесата на централната банка "вероятно е надхвърлила нивата, необходими за справяне с хаотичните пазарни условия". 

В резултат на това МВФ прекласифицира валутния режим на Индия от "плаваща" система в "стабилизиран режим", се казва в годишния доклад за страната по член IV, публикуван в понеделник.

Индия "изрази категорично несъгласие" с тази оценка, като я нарече "необоснована", заяви МВФ. Резервната банка на Индия (РБИ) заяви, че периодът е ограничен до краткосрочен и че оценката на МВФ няма да се окаже вярна за период от две до пет години, заяви фондът. 


Индийската рупия се търгува в тесен диапазон до 2023 г.

"РБИ е твърдо убедена, че подобна гледна точка е неправилна, тъй като според тях тя използва данните избирателно", заяви МВФ в доклада си. Говорител на РБИ не отговори веднага на текстови съобщения, търсещи допълнителна информация.

Рупията отслабна с около 2% спрямо долара между декември 2022 г. и октомври 2023 г., след като през предходните 12 месеца спадна с около 8%. Според данни на Bloomberg Economics през тези девет месеца РБИ е интервенирала на стойност 78 млрд. долара. Валутните резерви на страната в размер на 604 млрд. долара се доближават до рекордните 642,5 млрд. долара, достигнати през 2021 г.

Високопоставени служители от РБИ многократно са заявявали, че централната банка не цели определено ниво за рупията, а се намесва на валутния пазар, за да изглади волатилността. Индийските служители обаче остават чувствителни по този въпрос, тъй като от 2018 г. насам Министерството на финансите на САЩ ту включва, ту изключва Индия от мониторинговия си списък на потенциални валутни манипулатори. От ноември 2022 г. Индия не е в списъка за наблюдение, който се изготвя на всеки две години. 

По време на годишните срещи на МВФ през октомври управителят на РБИ Шактиканта Дас разкритикува практиката на да включват държави в списък за наблюдение. Той заяви, че нововъзникващите пазари като Индия трябва да изградят своите резервни буфери, за да компенсират глобалните рискове.

Майкъл Уан, старши валутен анализатор в MUFG Bank Ltd., заяви, че е малко вероятно Индия да бъде обявена от САЩ за валутен манипулатор, тъй като интервенциите на централната банка не са надхвърлили 2% от брутния вътрешен продукт за 12-месечен период. 

"В перспектива до 2024 г. РБИ би трябвало да отслаби част от контрола върху рупията", каза той. "Очаква се доларът да отслабне през 2024 г. и затова РБИ трябва да позволи на рупията да се укрепи в съответствие с аналогичните курсове."

В доклада си по член IV МВФ даде сравнително оптимистична прогноза за индийската икономика, като заяви, че тя има потенциал да нарасне по-бързо от прогнозираните от фонда 6,3% през текущата и следващата финансова година, ако правителството предприеме ключови структурни реформи.

Индия се нуждае от "амбициозна" фискална консолидация в средносрочен план, за да ограничи публичния си дълг, заяви МВФ в придружаващо изявление към доклада си. Настоящата неутрална позиция на централната банка по отношение на паричната политика е "подходяща" и би трябвало да помогне за връщането на инфлацията към целевото равнище от 4%, заяви той.