След сагата OpenAI са изправени пред по-трудна задача

Потвърждаването на завръщането на Алтман и назначаването на временен борд все още оставя много въпроси без отговор

18:45 | 30 ноември 2023
Автор: Дейв Лий
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Никога не съм бил по-развълнуван от бъдещето“, пише Сам Алтман, възстановеният на поста главен изпълнителен директор на OpenAI, до подчинените си в сряда, в изявление, с което официално обявява завръщането си и възстановяването на раздробения борд на компанията. „Сигурен съм, че за този период ще бъдат написани книги, и се надявам първото нещо, което ще се каже, да е колко невероятен е бил целият екип. Сега, след като преминахме през всичко това, не загубихме нито един служител.“

Ние сме приключили с всичко това“? Едва ли. В най-добрия случай това е само краят на началото. Не можеш да изчистиш атомен взрив с прахосмукачка и четка - не и когато той разтърси водещия инвеститор Microsoft Corp. и по-широката общност на изкуствения интелект. Потвърждаването на завръщането на Алтман и назначаването на временен борд все още оставя много въпроси без отговор. Необходима е радикална прозрачност, за да възстановим доверието си както в компанията, така и в нейните технологии, пише анализаторът Дейв Лий за рубриката Bloomberg Opinion.

Превързаната версия на OpenAI изглежда по следния начин: Както се очакваше, беше инсталиран временен борд от трима души, изцяло от мъжки пол. Нито Алтман, нито съоснователят Грег Брокман, който подаде оставка в знак на солидарност, са в него - вместо това те ще заемат съответно ролите на главен изпълнителен директор и президент. Главен технологичен директор отново ще бъде Мира Мурати, която, както си спомняте, за кратко беше заместник главен изпълнителен директор, когато Алтман беше изгонен.

Тримата членове на борда са бившият съизпълнителен директор на Salesforce Inc. Брет Тейлър, който ще бъде председател, бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс (платен сътрудник на Bloomberg Television) и главният изпълнителен директор на Quora Адам Д'Анджело. Д'Анджело е единственият член на управителния съвет, който оцелява след чистката, въпреки че е един от тези, които гласуваха за отстраняването на Алтман. Мястото си обаче губи съоснователят и главен учен на OpenAI Иля Суцкевер, чието решение да се присъедини към опонентите на Алтман даде на борда съдбоносното мнозинство, от което се нуждаеше.

Суцкевер остава в компанията, но позицията му е неясна. „Мисля, че той е пътеводна светлина в областта и съкровище за човечеството“, каза Алтман за Суцкевер в сряда. „Не изпитвам никаква злоба към него.

Важно е да се отбележи, че в борда на директорите, без право на глас, е добавена Microsoft. След като бе предупредена буквално за минута за уволнението на Алтман, компанията изведнъж се оказа прекалено изложена на риск, въпреки че е най-големият инвеститор на OpenAI. Главният изпълнителен директор Сатя Надела даде да се разбере, че няма да позволи подобна ситуация да се повтори, но решението трябваше да бъде намерено внимателно. Наблюдател в борда на директорите, който няма пряка власт, е внимателен опит да се следи „златната кокошка“ на изкуствения интелект, като същевременно остава достатъчно отдалечен, за да не привлича допълнително внимание от страна на нетърпеливите регулатори на конкуренцията. Говорител на Microsoft отказа да сподели повече подробности за конкретното естество на достъпа на този наблюдател или за това кой конкретно ще заеме тази позиция.

Временният съвет има много работа пред себе си. На първо място, както е поела ангажимент, тя трябва да изгради постоянен борд, който да не се съобразява само с очакванията за отчетност, многообразие и безопасност. Както моят колега Парми Олсън писа по-рано тази седмица, има няколко достойни кандидати, които предлагат необходимите пълномощия и доверие.

Но дори и при добри назначения, доколко можем да бъдем сигурни, че този нов съвет, независимо от състава му, няма да се разпадне на парчета, ако Алтман, Microsoft или някоя друга търговска страна отново се окаже недоволна? Тейлър обеща, че управителният съвет ще разгледа начини за „подобряване“ на структурата на управление на компанията, макар че според мен е малко вероятно нещо по-малко от пълна реформа да промени затвърдилото се през изминалата седмица схващане, че парите са преди всичко двигател на вземането на решения в OpenAI.

И, разбира се, първият въпрос в тази сага все още не е получил отговор: Защо? OpenAI трябва спешно да даде честно обяснение как изобщо е попаднала в тази каша. Почти две седмици след това подробностите са изключително кратки.

По време на събитие в Ню Йорк в сряда друг от съоснователите на OpenAI бе подложен на този натиск. Илон Мъск, който вече не е свързан с компанията, заяви, че не е достатъчно OpenAI просто да продължи напред. Той подчерта, че се притеснява, че е открит „някакъв опасен елемент на изкуствения интелект", и Суцкевер, когото Мъск познава добре, сигурно е имал основателна причина за притеснение.

Суцкевер наистина се поти по въпросите за това кое е правилно“, казва Мъск пред Андрю Соркин от New York Times. „И ако Иля се е чувствал достатъчно силен, за да иска да уволни Сам, мисля, че светът трябва да знае каква е била причината.“ Суцкевер е изказал съжаления, че е принудил Алтман да напусне.

По този въпрос може да се каже, че Мъск е напълно прав - дори ако засега разговорите за опасен пробив в областта на изкуствения интелект са хиперболизирани. OpenAI заяви, че новият ѝ управителен съвет ще се заеме със „свикването на независима комисия на борда, която да наблюдава прегледа на последните събития“. Това е добре, но ще има смисъл само ако компанията го проведе бързо, при пълна прозрачност и се ангажира да публикува пълните резултати. Всичко по-малко оставя вратата отворена за теории на конспирацията и насаждане на страх.

Дейв Лий е технологичен колумнист на Bloomberg Opinion за САЩ. Преди това е бил кореспондент на Financial Times и BBC News.