В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Алтман се завръща като главен изпълнителен директор на OpenAI

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 22.11.2023 г.

14:05 | 22 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

OpenAI ще върне Сам Алтман и ще преразгледа борда си, за да привлече нови директори, включително Лари Съмърс - зашеметяващ обрат в драмата, която разтърси световната индустрия за изкуствен интелект. Компанията реши да възстанови съоснователя си, след като почти всички служители заплашиха да напуснат заради изненадващото му отстраняване. Публикацията предизвика бързи поздравления в X от ключови участници в сагата, включително бившия президент Грег Брокман, който заяви, че също се връща в компанията, и главния технически директор Мира Мурати. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Олтман се завръща като главен изпълнителен директор, а първоначалният борд ще бъде председателстван от Брет Тейлър, бивш съизпълнителен директор на Salesforce. com Inc. и директор на Twitter, преди да бъде придобит от Илон Мъск. OpenAI сега работи „за уточняване на подробностите“, заяви компанията в публикация в социалната мрежа X, бивш Twitter.

Алтман беше уволнен от борда на OpenAI в петък след разногласия относно това колко бързо да се развива и монетизира изкуственият интелект, след което водеше преговори с компанията да се върне. Според запознати тези преговори са стигнали до задънена улица в неделя, отчасти заради натиска от страна на Олтман и други, които настояват членовете на борда да подадат оставка.

В изявление от петък OpenAI заяви, че напускането на Олтман е станало след вътрешен преглед, извършен от управителния съвет, който е установил, че главният изпълнителен директор „не е бил постоянно откровен в комуникациите си с управителния съвет, което е възпрепятствало способността му да изпълнява своите отговорности“. В резултат на това „бордът вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI“.

Вместо това управителният съвет назначи нов лидер - бившия главен изпълнителен директор на Twitch Емет Шиър, а най-големият поддръжник на OpenAI - Microsoft Corp. - заяви, че ще наеме Алтман, за да оглави нов вътрешен екип по изкуствен интелект.

В рамките на няколко часа повечето от 770-те служители на OpenAI подписаха писмо до управителния съвет, в което заявиха, че могат да напуснат и да се присъединят към Microsoft, ако всички директори на управителния съвет не подадат оставка и Алтман не бъде възстановен на работа. Сред многото подписали писмото са Мурати, който в петък беше назначен за временен главен изпълнителен директор, и Иля Сутскевер, съосновател на OpenAI и член на борда, който преди това не беше съгласен с Алтман относно посоката на развитие на компанията.

Той написа в Х, че дълбоко съжалява за участието си в действията на управителния съвет и ще направи всичко възможно, за да обедини компанията.

Завръщането на Алтман слага край на хаоса от последните дни около най-известния стартъп за изкуствен интелект в света.

Бързият обрат може да успокои инвеститорите и да намали заплахата от бягство на служителите. Но това повдига и въпроси за бъдещия път на създателя на ChatGPT и други стартиращи компании с изкуствен интелект, които се опитват да балансират между отговорното развитие на изкуствения интелект и необходимостта от набиране на огромни количества капитал от инвеститори за поддържане на скъпата компютърна инфраструктура, необходима за създаването на тези инструменти.

Водеща тема от Терминала на Bloomberg е и огромната сметка от 3,6 милиарда долара за климата, пред която са изправени корабите по целия свят. Плаващите към европейските пристанища кораби, ще трябва да платят обща такса за въглеродни емисии в размер на 3,6 млрд. долара през следващата година - началото на такса, която почти сигурно ще се увеличи, тъй като континентът увеличава усилията си за борба с изменението на климата.

Цифрата е оценка на общата цена за спазване на системата за търговия с емисии на Европейския съюз, направена от Drewry Shipping Consultants Ltd.

Съгласно регламента, който влиза в сила от 1 януари, корабите, които влизат в пристанищата на ЕС и излизат от тях, трябва да плащат за въглеродното си замърсяване, което засяга доставките на всичко - от контейнери с готови стоки до втечнен природен газ, необходим за затопляне на домовете през зимата.

През 2018 г. световната корабоплавателна индустрия е изхвърлила в атмосферата повече от един милиард тона въглероден диоксид и почти изцяло се захранва с горива, получени от нефт, които са значително по-евтини от нисковъглеродните алтернативи. Включването му в Схема на ЕС за търговия с емисии (СТЕ) е част от плана на ЕС за декарбонизация на сектора с цел борба с изменението на климата.

Прогнози за първото тримесечие на следващата година

Въпреки че сметката възлиза на милиарди, тя представлява малка част от приходите, генерирани от международното корабоплаване, и е малко вероятно да окаже значително въздействие върху цените, които потребителите в крайна сметка плащат за стоките.

През 2024 г. контейнеровоз, плаващ между Европа и Азия, може да понесе такси в размер на около 810 000 евро съгласно Схемата на ЕС за търговия с емисии, според неотдавнашна оценка на морската класификационна организация DNV, която предполага цена на въглеродните емисии от 90 евро на тон.

Въпреки че мярката на ЕС представлява малка част от разходите за превоз на товари, вече се говори за това как търговците и компаниите могат да се възползват от пропуски, за да избегнат плащането на таксите.

Миналият месец шест държави - членки на ЕС, предимно по средиземноморското крайбрежие, изразиха опасения, че товародателите могат да избегнат таксите, като акостират в пристанища в близост до ЕС, но извън него.

Друг възможен начин за заобикаляне на таксите е да се използват трансфери от кораб на кораб, при които товарите се прехвърлят между кораби в морето.

Въз основа на цената на корабното гориво в понеделник в Северозападна Европа, това е само около 10% от годишната сметка за гориво на същия кораб - което означава, че само колебанията в цената на петрола могат лесно да надхвърлят всички разходи по СТЕ.

Разходите за привеждане в съответствие със Схемата на ЕС за търговия с емисии, която се прилага както за пристанищата на Европейското икономическо пространство, така и за пристанищата на ЕС, засега могат да се окажат сравнително малки за толкова голям отрасъл като корабоплаването.

Законопроектът за въглеродните емисии ще засегне и без това затрудненото корабоплаване

Но почти сигурно ще стане по-скъпо: докато през 2024 г. спедиторите трябва да покриват само 40% от своите емисии, през 2025 г. този процент нараства на 70%, а през 2026 г. - на 100%, т. е. през същата година, когато правилата ще се прилагат за емисиите на метан и азотен оксид.

Използвайки същите предположения, които са включени в оценката на Drewry за 2024 г., която се основава на действителни емисии от 2022 г. и цена от 100 евро на тон CO2, това ще генерира обща сметка за 2026 г. от 9 милиарда долара.

Повече за водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.