Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Стотици служители на OpenAI искат да напуснат, но къде отива Алтман още не е ясно

Технологичен коментар на Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 21.11.2023

12:44 | 21 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Хаосът се разгръща в ден 4 от сагата OpenAI. Част от инвеститорите в OpenAI все още се опитват да върнат съоснователя Сам Алтман на позицията главен изпълнителен директор, след като през уикенда бордът го отстрани. Microsoft пък подсказа, че няма да се противопостави на това решение. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Thrive Capital, Khosla Ventures и Tiger Global Management искат да защитят инвестицията си, след като бордът изненадващо направи промените, твърдят източници, запознати с въпроса. По думите им самият Алтман също има желание да се завърне. Част от инвеститорите също така обмислят правни действия срещу борда.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и други инвеститори прекараха уикенда в опити да преназначат Алтман и бившия президент на OpenAI Грег Брокман. В неделя вечерта временният главен изпълнителен директор на OpenAI Мира Мурати е казала на борда на директорите, че планира да ги върне, но директорите вместо това са решили да изберат бившия лидер на Twitch Емет Шиър за главен изпълнителен директор, прескачайки Мурати и инвеститорите.

Скоро след това Microsoft – най-големият инвеститор в OpenAI до този момент, заяви, че наема Алтман, Брокман и други техни колеги в ново звено за изкуствен интелект, което Алтман ще ръководи.

Сега изглежда Microsoft няма да има нищо против Алтман и Брокман да се върнат в стартъпа си, но при няколко важни условия. Настоящият борд на OpenAI ще трябва да подаде оставка, а управлението на компанията ще трябва да се промени, за да се гарантира, че подобно сътресение никога повече няма да се повтори, посочват източниците, пожелали да останат анонимни.

„Независимо къде е Сам, той работи с Microsoft”, каза Сатя Надела в интервю за Bloomberg Television в понеделник.

Късно снощи стотици служители на OpenAI изпратиха писмо, разгледано от Ройтерс, в което заплашват да напуснат стартъпа и да се присъединят към Алтман в Microsoft, освен ако бордът не подаде оставка.

Освен главния технологичен директор Мира Мурати, главния учен по данните Иля Суцкевер и главния оперативен директор Брад Лайткап, около 500 служители на OpenAI твърдят, че са готови да си тръгнат, коментира източник на информационната агенция.

Вицепрезидентът по глобалните въпроси Ана Маканджу написа обръщение към служителите късно в понеделник, в което посочва, че OpenAI е в „интензивни преговори“ за обединение на разединения си персонал. Бележката, разгледана от Bloomberg News, цели да успокои онези, които са изпратили писмото.

Мениджмънтът на компанията е в контакт с Алтман, Шиър и борда на OpenAI, „но те не са готови да ни дадат финален отговор тази вечер“, пише Маканджу. В текста обаче не се дава ясна представа за степента, в която се говори с Алтман, а самият той не е отговорил веднага на запитването за коментар по въпроса.

Самият Алтман все още няма окончателно споразумение за присъединяването си към Microsoft, така че ситуацията може да се промени, пише The Verge.

Сътресенията в OpenAI веднага привлякоха вниманието на мнозина в Силициевата долина. Главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф предложи веднага да наеме всички, които искат да си тръгнат от OpenAI, докато несигурността за бъдещето на стартъпа нараства. В публикация в X Бениоф заяви, че ще предостави същата заплата на всеки изследовател, който напусне OpenAI и стане част от Salesforce. Ходът му показва глада за кадри в технологичния свят, когато става дума за експерти и учени, занимаващи се с изкуствен интелект – следващата област, която се очаква да донесе нова вълна от растеж.

Бениоф предлага на служителите на OpenAI да станат част от изследователския екип Salesforce Einstein Trusted AI, който се ръководи от Силвио Саваресе.

На фона на всичко това бордът на директорите на OpenAI се е свързал с главния изпълнителен директор на конкурента Anthropic с идеята той да замени Сам Алтман или потенциално двата стартъпа за изкуствен интелект да се слеят, посочват двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Главният изпълнителен директор на Anthropic Дарио Амодей не е съгласен и с двете, допълват те.

Съоснователите на Anthropic, които също са били директори на OpenAI до 2020 г., си тръгнаха от стартъпа заради неразбирателство относно това как да се осигури сигурно развитие и управление на изкуствения интелект.

Anthropic привлече инвестиции от Google и Amazon.

Още технологични новини четете на  Investor.bg.

Целият коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.