Съперниците на OpenAI се опитват да се възползват от сътресението в лидерството

Google стартира усилия за продажби, за да привлече бизнес клиентите на OpenAI към своята платформа в резултат на борбата за власт в стартъпа

14:00 | 25 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съперниците на OpenAI тази седмица се опитваха да се възползват от сътресенията, обхванали една от основните компании за изкуствен интелект, засипвайки нейните клиенти със стимули да преминат към техните платформи.

Google каза, че неговият екип по продажбите е стартирал кампания, за да убеди клиентите да преминат от OpenAI. Компанията предлага същите цени като OpenAI, като предоставя облачни кредити, ако клиентите използват неговия AI софтуер и предлага помощ при преминаване към неговата платформа. Amazon каза, че скорошните събития подчертават стойността на избраната от него генеративна AI стратегия, при която клиентите могат да избират между много AI системи срещу ол-ин на OpenAI или един доставчик.

Докато завръщането на Сам Алтман като главен изпълнителен директор и нов борд сигнализират за край на петдневното противопоставяне с борда, който го уволни, конкурентите на OpenAI виждат възможност, която могат да използват.

Компаниите в генеративното AI пространство включват технологични гиганти като Google, Amazon, Microsoft и Meta, но също така и стартиращи компании, като OpenAI – отчасти благодарение на инвестицията на Microsoft от 13 милиарда долара – е най-големият играч.

Много от предложенията на конкурентите разчитат на убеждаване на бизнеса, че, подтикнати от сътресенията в OpenAI, трябва да разнообразят доставчиците на AI, с които работят. Редица компании вече се движат в тази посока – оценяват няколко AI системи, за да помогнат за елиминирането на риска от прекомерно разчитане на който и да е доставчик и се стремят да намалят „блокирането на доставчика“, където информационно-технологичната система, софтуерът и данните на бизнеса седят в една цифрова платформа.

Amazon, например, се стреми да създаде своя собствена ниша на пазар, доминиран от OpenAI и партньорството на Microsoft. Като действа като платформа за много AI системи, Amazon и Alphabet - собственик на Google – двата облачни съперника на Microsoft – казаха, че вярват, че стратегията им е подкрепена от колебанието на компаниите да работят с OpenAI по време на проблемите с лидерството.

Адам Селипски, главен изпълнителен директор на облачното подразделение на Amazon, каза пред The Wall Street Journal през април, че смята, че компаниите „ще се нуждаят от много различни генеративни AI модели за различни цели“.

Meta също създава връзки с доставчици на корпоративни технологии като доставчика на облачни данни Snowflake. Ахмад Ал-Дале, вицепрезидент на Meta за генеративния AI, каза по-рано този месец, че връзката предлага на конгломерата прозорец в начина, по който бизнесът използва неговия популярен AI модел с отворен код Llama 2.

Говорител на OpenAI във вторник посочи публикации в социалната медийна платформа X от нейни ръководители, служители и клиенти, които според него показват, че клиентите са избрали да се придържат към платформата на стартъпа и че нейните услуги са били напълно работещи по време на проблемите по върха.

Някои клиенти са съгласни, че възстановяването на Алтман връща OpenAI обратно на правилния път, но че неговите конкуренти предлагат атрактивни AI платформи.

„Промените в ръководството на OpenAI, макар и изключително изненадващи, не промениха нашата стратегия за AI“, каза Брайън Уудринг, главен информационен директор на Rocket Mortgage. „Оставаме изключително уверени в OpenAI, но ако това се промени в бъдеще или ако конкурент предложи по-завладяваща опция, ще бъдем добре подготвени да преминем безпроблемно.“

Отбелязвайки „скорошния си значителен приток от запитвания“, Мартин Кон, президент и главен оперативен директор на Cohere, конкурент на OpenAI, каза, че бизнесите наблягат на важността на надеждността и стабилността на техните корпоративни доставчици на AI.

Мей Хабиб, съосновател и главен изпълнителен директор на Writer, базирана в Сан Франциско стартираща компания, която предлага генеративен асистент за писане, базиран на изкуствен интелект, каза, че във вторник вече е видял двойно увеличение на интереса от страна на бизнеса към нейните услуги.

„Не мисля, че има сериозен IT директор, който сега смята, че предоставянето на корпоративни лицензи за ChatGPT на всички е добър начин и това представлява значителна възможност за други стартиращи компании“, каза Хабиб, добавяйки, че компанията е рекламирала собствен AI система като по-добра от модела GPT-3.5 на OpenAI в някои сценарии.