Новата Индия на Моди няма да бъде съюзник на Запада

Днешните индуистки националисти принадлежат към по-дългата традиция на антизападните демагози, които се провъзгласяват за наследници на забележителни древни цивилизации

14:20 | 12 септември 2023
Автор: Панкадж Мишра
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индия внезапно се превръща в "Бхарат" и може да се попита, както пише Шекспир, какво има в едно име? Но министър-председателят Нарендра Моди, който прегърна санскритското име на страната си през същата седмица, когато се изявяше като пищен домакин на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, се опитва усилено да представи Индия като „вишвагуру“ (гуру на света). Време е да разгледаме твърденията му по-отблизо, а също и да видим настоящето и бъдещето на неговата „Нова Индия“ без утешителни илюзии.

Вземете например брошурата „Бхарат, майката на демокрацията“, представена от правителството на Моди на гостуващи високопоставени лица на Г-20. Според нея древните индуски мъдреци и царе са били привърженици на равенството, приобщаването и хармонията. Дори модерният феминизъм е бил предсказан в 5000-годишната бронзова статуя на „независимо и освободено“ танцуващо момиче.

Подобни твърдения са част от сложен разказ, който решително оформя възгледите на много индийци днес – такъв, в който някога динамичната индуска цивилизация е била опустошена от порочни мюсюлмани и експлоататори-западняци.

Според собствения разказ на Моди индусите са били поробени от мюсюлмански нашественици в продължение на 750 години и след това още 250 години от бели британски колонизатори – версия на историята, използвана в Индия днес, за да оправдае деградацията на мюсюлманските и християнските малцинства, унищожаването на джамиите и построените от британци сгради, прочистването на учебниците, а сега и неофициалното преименуване на Индия.

Собствената популярност на Моди, несвързана с променливите успехи на неговата партия BJP, произтича от това, което е мощно обещание в страна, пълна с унизени народи: да се унищожи корумпирания стар политически ред и, както той каза в речта си за Деня на независимостта миналия месец, да се осигури, че напълно модернизираната Нова Индия ще се радва на „златен“ период „за следващите 1000 години“.

Подобна хилядолетна бомбастичност – отразена и в речите на Владимир Путин и Си Дзинпин – принадлежи към една по-дълга традиция на антизападните демагози, които се провъзгласяват за наследници на забележителни древни цивилизации, включително германците и италианците, които се стремяха да изградят съответно Хилядолетния райх и Третия Рим.

Често срещана грешка е да се предполага, че германските и италианските фашисти са отхвърлили модерността в полза на идеализирано минало. Напротив, те преследваха, често с помощта на западните нации, които осмиваха като „декадентски“, ултрамодерни технологии, модернистични архитектурни планове, напреднали транспортни системи и страхотни обществени проекти. Подобно на индуистките националисти днес, те използваха масмедиите, спортните събития и научните постижения, за да повишат нивото на колективната емоция и да проектират образа на един обединен и възраждащ се народ.

Разбира се, тъй като технологичната и военна мощ все още явно принадлежеше на Великобритания, Франция и САЩ, народите, които не успяха да догонят Запада, се опитаха да се почувстват по-добри от него в сферата на културата и философията. Позовавайки се на своето велико етническо или расово минало, дори когато грандиозно се стремяха да контролират бъдещето на съвременния свят, те станаха примери за това, което американският историк Джефри Хърф нарече „реакционен модернизъм“.

Представяйки древните индийци като пионери демократи и феминисти (също и най-ранните пластични хирурзи в света), Моди принадлежи към това разширено семейство на догонващи националисти. Неговата нация също се стреми да смеси неотрадиционализма с модернизацията, като същевременно се измерва - с непостоянни чувства на несигурност и негодувание - срещу отслабения, но все още превъзхождащ Запад.

Неслучайно Моди е доживотен член на Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), организация, която от 20-те години на миналия век съзнателно се моделира по организационните структури и пропагандните модели на антизападните авторитаристи. Нещо повече, деветте години управление на BJP потвърдиха, че индуските националисти се стремят да преустроят индийското общество като силно цивилизационно отхвърляне на исляма и Запада.

Това няма да се промени. Тези, които се надяват да вербуват Бхарат на Моди като западен съюзник, трябва да имат предвид ясния исторически факт, че, както пише ученият Нирад Чаудхури през 1954 г., най-неизкоренимият аспект на индуисткия национализъм е „ксенофобията, както лична, така и идеологическа“. Чувството може да бъде приглушено „когато и където военната и политическа сила на чужденеца“ е преобладаваща, но въпреки това процъфтява в „непрестанна кампания на клевета и очерняне“.

По този начин няма нищо необичайно в това индийски служител ефективно да се подиграва на западните държави в социалната мрежа X, известна преди като Twitter, за провала на Г-20 да осъди нападението на Русия срещу Украйна. Широкообхватните изобличения на Запада като егоистичен и арогантен, заслужаващ разплата, сега са рутинни в Индия. По-забележителното е, че докато министерските колеги на Моди, както и троловете в социалните мрежи преследват Джордж Сорос, Индия открито участва, за първи път в дългата си история, в глобалните мрежи на антисемитизъм.

Със сигурност нито едно от двете основни общоприети черти на най-многолюдната нация в света – че тя е възходяща, жизнена демокрация или че се спуска към авторитаризъм – няма да изглежда адекватно в коварните месеци и години напред. Ще са необходими повече исторически обосновани анализи, тъй като на изток се надига нова група реакционни модернисти.

Панкадж Мишра е индийски есеист и романист. Той е колумнист на Bloomberg Opinion и сътрудник на други издания като The Guardian, New York Times, The New Yorker и New York Review of Books.