McKinsey: Саудитска Арабия има нужда от 4 трилиона долара инвестиции

Страната не може да чака петролът да поскъпне

20:09 | 10 декември 2015
Обновен: 20:12 | 10 декември 2015
Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Саудитска Арабия не може да си позволи да чака цената на петрола да се възстанови и трябва да засили икономическите мерки, за да избегне нарастващата безработица, дефицити и дълг, пише консултантската и анализаторска компания McKinsey в доклад от 10 декември, цитиран от Bloomberg. 

Страната има нужда от частни и държавни инвестиции на стойност 4 трилиона долара, като част от стратегията да се даде тласък на производителността и да се създадат нови работни места, посочва докладът. Базирайки се на настоящите тенденции, Саудитска Арабия „може да се изправи пред рязко влошаване на икономическата ситуация през следващите 15 години“. Дори замразяване на публичните разходи и спиране на наемането на чужди работници няма да помогнат на страната да избегне намаляване на доходите на домакинствата, ръст в безработицата и влошаване на финансите. 

„Това е призив за рязко забързване на реформите, които да доведат до по-устойчиво бъдеще“, каза директорът на McKinsey Global Institute Джонатан Вьотцел, който е главен автор на доклада. 

Поевтиняването на петрола води Саудитска Арабия към регистрирането на първия бюджетен дефицит от 2009 г. насам, докато валутните резерви на страната са на 3-годишно дъно. Изчисления на МВФ показват, че с този темп 640 милиарда долара, които са спестени, ще бъдат похарчени за 5 години. В отговор правителството планира да намали разходите за инфраструктурни проекти докато търси финансиране на дефицитите на дълговите пазари. 

Най-голяма част от четирите трилиона долара необходими инвестиции трябва да дойдат от частния сектор и да са фокусирани в сфери като миннодобвината индустрия, производството, търговията на дребно, здравеопазването, финансите и строителството. 

Провал в осъществяването на прогрес в мерките а стимулиране на производителността ще доведе до „рязко влошаване“ на финансите на правителството, като публичния дълг може да достигне 140% от БВП.