Златна седмица за полетите със самолет в Китай може да спре спада в цените на петрола

Резервациите за самолетни билети са над 10 пъти повече от тези през миналата година

17:00 | 23 април 2023
Автор: Елизабет Лоу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световните търговци на петрол са съсредоточени върху следващия етап от икономическото възстановяване на Китай, когато пътниците ще опаковат багажа си и ще се отправят към летището за празника "Златна седмица" в началото на май.

Около 170 млн. китайци почиваха в чужбина през 2019 г., преди да настъпи пандемията. Тази цифра се понижи до по-малко от 9 млн. миналата година в разгара на китайските локдауни. Вероятността за драстично увеличение на пътуванията със самолет обяснява защо потреблението на реактивно гориво в Китай се смята за единствения най-голям двигател на растежа на световното търсене на петрол през тази година, според JPMorgan Chase & Co. 

Признаците са окуражаващи. Търсенето на билети в чужбина за Златната седмица е 120% от нивото през 2019 г., съобщават държавните медии, като се позовават на оценка на Trip.com. Към 18 април действителните резервации са над 10 пъти повече от тези през миналата година, съобщава Securities Daily. 

"Вътрешното търсене на самолетно гориво в континентален Китай почти напълно се е възстановило, докато международното търсене на самолетно гориво се е възстановило до близо 70% от нивата отпреди Covid", заяви Фънлей Ши, директор, покриващ китайските петролни пазари в S&P Global Commodity Insights. По този начин е възможно "Златната седмица" да отбележи почти пълно възстановяване на общото потребление на гориво в Китай, каза тя.


Търсенето на авиационно гориво в Китай ще нарасне. Търсенето на гориво за полети в чужбина ще скочи със 74% през това тримесечие.

Световният пазар на петрол тази година се намира между две съперничещи си теми: развитите икономики, които са на ръба на рецесията, и обещанието, че отварянето на Китай може да повиши значително търсенето след тригодишен спад на потреблението поради ограниченията на Пекин. Суровият петрол поевтиня през последните дни, тъй като икономиката на САЩ е в застой, а перспективата за още повишения на лихвените проценти допълнително затруднява цените. 

Ако "Златната седмица" даде голям тласък на въздушния транспорт, това ще бъде сигнал, че търсенето се възстановява, и ще подкрепи някои от по-благоприятните мнения за цените. Но твърде малкият брой пътници ще бъде още едно доказателство за сравнително приглушеното отваряне на пазара в Китай, което разочарова стоковите пазари, жадуващи за връщане към нормалността при най-големия си купувач.

Последните икономически данни дават добри предпоставки за възстановяване. Продажбите на дребно се повишиха през март, тъй като домакинствата отвориха портфейлите си, за да харчат за услуги, а Златната седмица вероятно ще отключи още по-голямо търсене на туристически услуги. Докато при вътрешните пътувания се наблюдава силно възстановяване, при изходящите полети има забавяне поради по-малкия брой самолети, скъпите цени на билетите и остатъчните ограничения за международните пътувания.

Според прогнозата на Китайската асоциация за въздушен транспорт общият брой на пътническите полети в континенталната част на страната през второто тримесечие почти ще достигне нивата отпреди пандемията. Но международният компонент от тях все още ще бъде по-малко от половината от предишния - а на задграничните полети се падат около 30% от потреблението на самолетно гориво в страната, според BloombergNEF.

Реактивното гориво ще бъде най-големият компонент на възстановяването на търсенето в Китай през тази година, тъй като "то беше изоставащо и беше това, което не навакса", каза стратегът на Macquarie Group Викас Дуивиди, въпреки че предупреди, че китайското потребление може да се окаже "достатъчно добро, но не и голямо". 

Според оценките на Macquarie търсенето на реактивно гориво в Китай ще нарасне с 430 000 барела дневно през тази година в сравнение с миналата. Това е почти половината от прогнозираното увеличение от 900 000 барела за търсенето на петрол в Китай като цяло, тъй като огромната икономика на страната се възстановява. Това е повече от една трета от глобалния ръст на търсенето на реактивно гориво от 1,2 млн. барела, прогнозиран от Международната агенция по енергетика.

Един от изпълнителните директори на мултинационална компания в Шанхай, който поиска да бъде идентифициран само с първото си име Вейчен, заяви, че няма търпение да възобнови рутинните си пътувания в чужбина, които се провеждат два пъти годишно, по време на предстоящия празник.

Първо ще пътува с приятели до остров Ява в Индонезия, за да види известния хиндуистки храм там; след това по-късно през годината ще пазарува в Bicester Village край Лондон с родителите си.