Бюрокрация бави помощта за Украйна от продажбата на Челси 

През януари вестник "Телеграф" съобщи, че правителството на Обединеното кралство е близо до предаването на средствата на фондацията, а договореностите може да бъдат изгладени до седмици.

14:40 | 7 април 2023
Обновен: 16:10 | 7 април 2023
Автор: Алберто Нардели, Стефани Бейкър, Алекс Уикам
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фондацията, която беше създадена, за да подпомогне Украйна с 2,34 млрд. паунда (2,9 млрд. долара) от приходите от продажбата на футболния клуб "Челси" на Роман Абрамович, е почти готова и има предложен председател, но одобрението на правителството на Обединеното кралство отнема повече време от очакваното.

"Готови сме и само чакаме одобрение", каза Майк Пенроуз, бившият главен изпълнителен директор на Unicef UK, който е изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на новата фондация. "Има елементи на сложност и забавяне, свързано с политическото одобрение както между Обединеното кралство и ЕС, така и в рамките на Обединеното кралство."

Пенроуз заяви, че екипът му е попълнил всички документи, необходими за създаването на фондацията, включително е предложил генералния секретар на Норвежкия съвет за бежанците Ян Егеланд за председател и международен списък с кандидати за седемчленен управителен съвет. Той отказа да разкрие имена, като заяви, че всички те са хора, които отдавна работят в благотворителния сектор. Пенроуз заяви, че е изготвил кратък списък с инвестиционни мениджъри, които да наблюдават парите.

"Няма да вземаме никакви решения, докато не разберем, че парите ще дойдат", каза Пенроуз. "Не искаме да имаме благотворителна организация, но да нямаме пари“.

Миналата година правителството на Обединеното кралство отпусна около 200 000 паунда за финансиране на правните и административните разходи по създаването на благотворителната организация и за наемане на експерти, които да разработят план за разпределяне на средствата. Фондацията планира да се съсредоточи върху хуманитарни проекти, подкрепящи програми свързани с медицина, образование и настаняване на украинци, казва Пенроуз.

Роман Абрамович е руски бизнесмен, чието богатство се оценява на над 7,5 млрд. долара според Индекса на милиардерите на Bloomberg, продаде базирания в Лондон футболен клуб на консорциум, ръководен от американския инвеститор Тод Бьоли, през май 2022 г., след като му бяха наложени санкции от Великобритания и Европейския съюз заради предполагаемите му връзки с руския президент Владимир Путин.

Близо година след продажбата средствата остават замразени в банкова сметка в Обединеното кралство и нито лира от тях не е достигнала до Украйна.

От британското външно министерство отказаха коментар.

ЕС е предоставил на съответните страни правна яснота относно начина на прилагане на собствените си санкции и не се очаква да е необходима допълнителна работа от тяхна страна, заяви лице, запознато с въпроса.

"Хуманитарни цели“

Продажбата на "Челси", която беше съпътствана от високо напрежение зависеше от това Абрамович да не се възползва от продажбата на клуба. Самият Абрамович предложи създаването на благотворителна фондация, като всички нетни приходи от сделката да бъдат дарени на жертвите на войната в Украйна.

В изявление на правителството на Обединеното кралство от май миналата година се казва, че приходите ще бъдат съхранявани в британска банкова сметка, за да бъдат "използвани за хуманитарни цели в Украйна". Обединеното кралство ще работи с Европейската комисия и португалското правителство - където Абрамович има гражданство - за да гарантира спазването на санкциите и да определи местоназначението на постъпленията, се казва още в изявлението.

Руският бизнесмен Роман Абрамович 

Според друго лице, говорило при условие за анонимност, практическите аспекти на дарението са се оказали изключително сложни и все още трябва да бъдат преодолени няколко пречки, преди Украйна да види каквато и да е част от парите. Не е ясно кога ще стане това.

През ноември 2022 г. министърът на външните работи на Обединеното кралство Лио Дохърти заяви пред Камарата на общините, че се надява парите "започват пътуването си към Украйна, за да помогнат на хората, които имат нужда от нея".

През януари вестник "Телеграф" съобщи, че правителството на Обединеното кралство е близо до предаването на средствата на фондацията, а договореностите може да бъдат изгладени до седмици.

 В Обединеното кралство се създава независима фондация, която ще управлява и разпределя средствата на Абрамович. За процеса, който се оказва сложен, отговарят хуманитарни експерти извън британското правителство, заяви запознат със структурата.

Правни рискове

Планът е средствата да бъдат прехвърлени на фондацията, ръководена от Пенроуз. След като фондацията бъде финализирана, тя ще трябва да кандидатства за лиценз за достъп до средствата от Службата за прилагане на финансови санкции - отдела в британското министерство на финансите, отговарящ за санкциите, каза лицето.

След това правителството на Обединеното кралство ще трябва да оцени заявлението за лиценз спрямо рисковете от заобикаляне на санкциите, каза лицето. Целият процес вероятно ще отнеме значителен период от време.

Използването на санкционирани активи е сложен въпрос от правна гледна точка, като както Обединеното кралство, така и ЕС проучват начини за изземване на замразени руски активи и използването им за подпомагане на възстановяването на Украйна. ЕС наскоро въведе задължения за докладване, а законите му позволяват да инвестира обездвижени активи на руската централна банка, за да помогне на Киев. Прилагането на подобен механизъм към активите на санкционираните физически и юридически лица обаче може да се окаже проблематично, тъй като ограниченията са разработени, за да действат временно.

Отделно от това Канада обяви, че възнамерява да конфискува санкционирани активи на Абрамович на стойност 26 млн. долара, като приходите от конфискацията им ще бъдат използвани за подпомагане на възстановяването на Украйна и за обезщетяване на жертвите на войната.

Средствата на "Челси" са различен случай, тъй като Абрамович сам предложи създаването на благотворителна фондация, когато обяви, че продава футболния клуб.