GPT-4 може да превърне работата в хиперпродуктивен ад

Новият модел въвежда ера на свръхефективност, където професионалистите ще трябва да работят по-интелигентно и по-бързо - или ще загинат

18:00 | 19 март 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Технологичната компания OpenAI обяви голямо надграждане на технологията, която е в основата на чатбота ChatGPT - привидно магическият онлайн инструмент, който професионалистите използват за изготвяне на имейли, писане на публикации в блогове и др. Ако мислите за ChatGPT като за кола, новият езиков модел, известен като GPT-4, добавя по-мощен двигател. Старият ChatGPT можеше да чете само текст. Новият ChatGPT може да разгледа снимка на съдържанието на вашия хладилник и да предложи рецепта за вечеря, пише Bloomberg.

В часовете след пускането му хората го използваха, за да създадат уебсайт от ръчно нарисувана скица или да претърсят уебсайт за запознанства, където да срещнат идеалния партньор.

Но това е забавната част от отприщването на мощен езиков модел пред обществеността. Периодът на медения месец. Какви са дългосрочните последствия? OpenAI (за пореден път) не е разкрила наборите от данни, които е използвала за обучение на GPT-4, така че софтуерните инженери не могат да изследват внимателно модела, за да определят как той може по невнимание да манипулира или дезинформира хората. В по-широк план обаче, той въвежда нова ера на свръхефективност, където професионалистите ще трябва да работят по-интелигентно и по-бързо - или ще загинат.

Няма по-добър пример за това от Morgan Stanley, която използва GPT-4 от миналата година. Кредиторът е обучил GPT-4 на хиляди статии, публикувани от неговите анализатори за капиталовите пазари, класовете активи, анализите на индустрията и други, за да създаде чатбот за своите собствени стратези. Около 200 служители в банката го използват ежедневно.

„Мислете за това като за нашия главен инвестиционен стратег, главен глобален икономист, глобален стратег за акции и всеки друг анализатор по целия свят на повикване за всеки съветник, всеки ден“, изтъква шефът на отдела за анализи в Morgan Stanley Джеф Макмилън.

„Макмилън казва, че усилията също ще подобрят допълнително отношенията между консултантите на Morgan Stanley и техните клиенти, като им позволят да помагат на повече хора по-бързо“, споделят от OpenAI.

Колко по-бързо? Говорител на Morgan Stanley посочва, че нейните съветници вече могат да правят за секунди това, което преди са правили за половин час, като например да разгледат бележка на анализатор, да съветват клиент за представянето на определени компании и техните акции.

Мощни системи с изкуствен интелект като GPT-4 няма да заменят големи групи от професионалисти, каквито са страховете на мнозина. Но те ще ги поставят под по-голям натиск да бъдат по-продуктивни и по-бързи в това, което правят. Те ще вдигнат летвата за това, което се счита за приемлива продукция, и ще въведат ера на свръхефективност, различна от всичко, което сме виждали преди.

Това отчасти се случва с професионалните писмени и устни преводачи. С нарастването на популярността на инструментите с изкуствен интелект като Google Translate и DeepL сред бизнес клиентите много преводачи се страхуват, че ще бъдат заменени. Вместо това от тях се очакваше да увеличат производителността си.

Преди появата на инструментите за превод от професионалиста се очакваше да превежда между 1000 и 2000 думи на ден, според Нурия Ландерас, която е професионален устен преводач повече от 20 години. „Сега се очаква те да превеждат по 7000 думи“, добавя тя.

Нейните колеги прогнозират, че повече ИИ системи ще се фокусират върху симултанния превод, но това също може да означава повече работа за човешките преводачи на практика, като проверяват дали това, което превежда машината е вярно.

Освен това въвеждането на ИИ ще вдигне летвата за представянето на самите професионалисти. „С допълнителната помощ нямате извинения да пропуснете нещо“, изтъква Ландерас.

Голяма част от това е типично за похода на технологиите. Смартфоните ни позволиха да сме свързани с работата по всяко време. Slack ни позволи да общуваме с повече хора в една компания, по-ефективно. Но подобни инструменти също така ни държат допълнително приковани към работата, изтръгвайки минути от деня, които в миналото тези хора можеше да използват за отдих.

GPT-4 очевидно има потенциала да изтръгне повече стойност от служителите, но това може да дойде с цената на нашата умствена енергия. Колкото и брилянтни да са тези модели, трябва да се внимава, за да не бъдете отведени с една малка крачка по-близо до прегряването.