Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

OpenAI въвежда и платена версия на ChatGPT

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 02.02.2023

12:50 | 2 февруари 2023
Обновен: 12:55 | 2 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

OpenAI ще започне да предлага и абонаментен план за ChatGPT за 20 долара на месец, като безплатната версия ще продължи да съществува, а платената ще включва безпрепятствен достъп до чатбота в пиковите часове на използване и ще е налична първоначално само за САЩ. Настоящата безплатна версия ограничава услугата за потребителите в периоди, когато използването е високо. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Абонатите ще получат и ранен достъп до нови функции и подобрения, както и по-бърз отговор от чатбота. 

Новата абонаментна програма ще бъде достъпна първо в САЩ през следващите седмици, а след това ще се разшири и в други държави, съобщи OpenAI в изявление на своя уебсайт. Заинтересованите потребители могат да се запишат в списъка на чакащите за абонаментната услуга. OpenAI ще започне да кани хора от списъка на чакащите през следващите седмици. 

Същевременно разработчикът ще продължи да предлага безплатен достъп до ChatGPT. Абонаментната услуга ще подпомогне безплатния достъп до чатбота, заявиха от компанията. OpenAI също така проучва възможности за по-евтини планове и бизнес планове.

ChatGPT позволява на потребителите да въвеждат въпроси към бота и да получават писмени отговори, базирани на изкуствен интелект. Той дори може да пише стихотворения и есета. Според някои наблюдатели в бранша ChatGPT може в бъдеще да предложи потенциална алтернатива на сегашните търсачки, въпреки че компанията заяви, че резултатите от програмата често съдържат фактологични грешки.

През мналия месец Microsoft Corp. заяви, че ще направи многогодишна инвестиция в размер на няколко милиарда долара в OpenAI, след като преди това инвестира през 2019 г. и 2021 г. Компаниите не разкриха финансовите условия на партньорството. 

Microsoft заяви, че ще включи инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT във всички свои продукти и ще ги предостави като платформи, върху които да надграждат други компании. Главният изпълнителен директор на концерна Сатя Надела заяви, че компанията ще комерсиализира инструменти от OpenAI като ChatGPT и ще предостави на повече клиенти достъп до софтуера, който стои зад чатбота, чрез своята платформа за облачни изчисления Azure. 

OpenAI също така е обсъждала продажбата на съществуващите акции в търгово предложение, което би оценило компанията на около 29 млрд. долара.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.