Лихвите в САЩ може би ще се повишат повече, отколкото смятат Уолстрийт и Фед

Няма да е изненада, ако лихвите достигнат 6%, за да се намали инфлацията, смята бившият главен икономист на МВФ

08:27 | 17 февруари 2023
Обновен: 11:43 | 17 февруари 2023
Автор: Рич Милър
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Миналата година повечето американски инвеститори и централни банкери подцениха колко високо ще се изкачи инфлацията. Сега те може би подценяват колко високи ще трябва да бъдат лихвените проценти, за да се понижи тя. 
Въпреки най-агресивната кампания на Федералния резерв за затягане на кредитирането от четири десетилетия насам, американската икономика и финансовите пазари започнаха новата година с бум. Заплатите се увеличиха, продажбите на дребно скочиха, а цените на акциите се вдигнаха.

В комбинация с инфлацията, която се оказва лепкава и се движи доста над целта на Фед от 2%, това е рецепта за още повишения на лихвите от страна на председателя на централната банка Джером Пауъл и неговите колеги, за да се охладят нещата.

US Rates
Инвеститорите започнаха да залагат на още повишения от страна на Фед 

"Има голяма вероятност Фед да направи повече, отколкото пазарите очакват", заяви Брус Касман, главен икономист на JPMorgan Chase & Co.

Рискът е по-строгото кредитиране в крайна сметка да застигне икономиката и да предизвика рецесия, тъй като потребителите ще изчерпят финансовите си буфери, натрупани по време на пандемията. Именно тези допълнителни спестявания - главният икономист на Moody Analytics Марк Занди смята, че все още са останали 1,6 трилиона долара - и динамичният пазар на труда позволиха на домакинствата да се справят с нарастващите цени и разходи по заемите.

Инвеститорите вече увеличават залозите си за това докъде Фед ще повиши лихвите през този цикъл на затягане. Според търговията на паричните пазари в САЩ сега те смятат, че лихвеният процент по федералните фондове ще се повиши до 5,2 % през юли. Това е сравнимо с възприетия връх от 4,9% само преди две седмици и с настоящия целеви диапазон на централната банка от 4,5% до 4,75%. 

"Оставаме подготвени"
Икономистите маркират оценките си за т.нар. краен лихвен процент - най-високата точка, до която ще стигне Фед. Тази седмица главният икономист на Deutsche Bank Securities в САЩ Матю Луцкети повиши прогнозата си от 5,1% на 5,6%, позовавайки се на устойчивия пазар на труда, облекчените финансови условия и повишената инфлация.  

Политиците на Фед също звучат по-ястребово. 

"Трябва да останем готови да продължим повишаването на лихвените проценти за по-дълъг период от предварително предвидения, ако такъв път е необходим, за да отговорим на промените в икономическите перспективи или да компенсираме нежелано облекчаване на условията", заяви на 14 февруари президентът на Фед в Далас Лори Логан.

По време на последния си кръг от прогнози през декември членовете на Фед заложиха максимален лихвен процент от 5,1% през тази година, според медианната им прогноза. Наблюдателите на Фед заявиха, че няма да се изненадат да видят по-високо число, когато централната банка публикува нови прогнози следващия месец.

"Съществуват значителни рискове, че те вероятно ще продължат да повишават лихвените проценти на заседанията през юни и юли", заяви Блерина Уручи, главен икономист за САЩ в T. Rowe Price Associates. "Ако приемем, че Фед повиши лихвените проценти и през март и май, както се очаква, това ще увеличи целевия диапазон за лихвения процент по фондовете до 5,5-5,75%".

Бившият главен икономист на Международния валутен фонд Кен Рогоф заяви тази седмица пред телевизия Bloomberg, че няма да се изненада, ако лихвите достигнат 6%, за да се намали инфлацията.

"Много по-добре"
Себастиан Малаби, старши научен сътрудник в Съвета за международни отношения, се чуди дали политиката може да изиграе роля в нагласата на Фед да продължи с увеличаването на лихвите тази година, а не през 2024 г., когато американците ще гласуват за президент. 

"Ако Фед трябва да предприеме затягане, много по-добре е да не го прави в година на избори", каза той.

Не всички са съгласни с необходимостта от по-високи лихви. Главният икономист на Pantheon Macroeconomics Иън Шепърдсън приписва част от силата на икономиката в началото на годината на по-топлото от нормалното зимно време и твърди, че по-нататъшно повишаване на лихвите би довело до риск от ненужна рецесия.

Не само силните януарски данни обаче притесняват някои икономисти. Става дума и за ревизии на данните, които показват, че пазарът на труда и инфлацията са имали повече пара към края на 2022 г., отколкото се смяташе досега.  

"Инфлацията се влошава", заяви бившият главен икономист на Белия дом и професор от Харвардския университет Джейсън Фърман в дискусия в института "Брукингс" на 14 февруари след новината, че потребителските цени са се повишили с 0,5% през миналия месец - в сравнение с 0,1% през декември.

US Rates
Действителна и прогнозна инфлация в САЩ

Фурман определя основния темп на инфлация в момента на 3,5-4%. Макар че това е значително по-ниско в сравнение с преди шест месеца, то все още е доста над нивото, което Фед иска да бъде. 

"Рано за охлаждане"
Пауъл заяви, че процесът на дезинфлация е започнал, но също така предупреди, че пътят обратно към целта на Фед ще бъде дълъг и неравен. 

Председателят на Фед насочи вниманието си към пазара на труда като източник на потенциален инфлационен натиск, твърдейки, че търсенето на работници изпреварва предлагането и че заплатите се повишават твърде бързо, за да съответстват на целта на Фед от 2% за цените.

През последните три месеца работните места са нараствали средно с 356 000 на месец - доста над 100 000, което според Пауъл е в съответствие с равновесието - докато безработицата е спаднала до най-ниското си ниво от 1969 г. насам.

Дружествата не желаят да освобождават работници, след като им беше толкова трудно да набавят персонал, когато икономиката излезе от пандемичния застой. Пазарът на труда е изправен и пред по-дългосрочни структурни затруднения, тъй като все повече работници от огромното поколение на бейби бума се пенсионират.

"Много е рано да се каже, че Фед има основание да се успокои", каза Йенс Нордвиг, основател на Exante Data.