Фед се води от данните

Джоан Фийни, партньор в Advisors Capital Management

17:30 | 13 февруари 2023
Обновен: 02:44 | 14 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

В края на седмицата пазарите изтрезняха след еуфорията във вторник.

Джоан Фийни, партньор в Advisors Capital Management: Точно така. За Фед беше трудно да убеди пазарите, че предстои още много работа по понижаването на инфлацията. Пазарите трябва да проумеят, че лихвите ще се повишават и вероятно ще останат високи през цялата година.

Почти сме стигнали до точката, която прогнозират пазарите и те все още очакват едно повишение до края на годината, но ситуацията е много различна в сравнение с началото на миналата година.

Тогава видяхме много повишения на лихвите. Така че, определено насрещните ветрове са по-слаби тази година що се отнася до повишения на лихвите, но няма вероятност те да прекъснат през 2023 както се надяват пазарите.

Дали пазарите постепенно се отказват от идеята за пауза в повишенията през тази година? Дори се говореше за намаляване на лихвите, но май вече не са уверени в това.

Кристина Хупър, стратег в Invesco Chief Global: Надявам се те да приемат тази идея, защото не мисля, че ще има намаляване на лихвите до края на тази година. Икономиката е в по-добра форма отколкото очаквахме, така че наистина за Фед няма причина да намаляват лихвите. Трябва нещо много да се обърка, за да се наложи Фед да намалят лихвите преди края на годината. Изглежда, че ще имаме меко приземяване.

Какво ще кажете за засилващата се икономика? Можем ли да говорим за икономиката като цяло след като в отделните сектори има слабост, например при жилищата? През седмицата мнозина говореха за разгръщаща се рецесия – нещо с което вие имате проблем.

Джоан Фийни, партньор в Advisors Capital Management: Определено някои сегменти на икономиката се свиват: жилищното строителство, някои сегменти от технологиите, където има много уволнения, свиване на производството на компютри, което се свива значително на годишна база.

Така че, има определени сегменти от икономиката, които отслабват, но и такива, които продължават да се разрастват. Когато анализираме цялото, каква е ситуацията с покупателната способност на потребителите, тогава се вижда ръст на реалния разполагаем доход за последните 6 месеца. Потребителите все още разполагат с много средства и това ще продължи, ще видим сравнително силни данни за потреблението.