Меко или твърдо приземяване? Икономиката на САЩ може да избегне и двете

Пазарът на труда и потребителските разходи са неочаквано устойчиви, показват последните данни

18:30 | 13 февруари 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jordana Bermudez/Bloomberg
Снимка: Jordana Bermudez/Bloomberg

Икономистите обсъждаха през годината дали агресивните увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв ще насочат американската икономика към т.нар. „твърдо или меко приземяване“ – принуждавайки инфлацията да се забави или чрез болезнена рецесия, или чрез по-леко свиване на растежа, пише The Wall Street Journal.

Изненадваща сила на пазара на труда и потребителските разходи миналия месец, заедно със знаци, че търсенето на автомобили и жилища може да се стабилизира след спад, сега накара някои икономисти да посочат трети сценарий, който изглеждаше невероятен само преди няколко седмици: ръст на икономическия растеж.

„Сценарият „без приземяване“ е новата реалност“, заяви Нийл Дута, икономист в изследователската фирма Renaissance Macro. Въпреки че много централни банкери на Фед казаха, че все още очакват икономиката да се забави тази година, Дута вижда „огромно нежелание да се признае очевидното, което е, че икономиката се ускорява отново“.

Фед повиши референтната лихва по федералните фондове с 4,5 процентни пункта от миналия март, последно до диапазон между 4,5% и 4,75%. Това е най-бързият темп на повишаване на лихвите от началото на 80-те години на миналия век и този, който много икономисти очакваха, че ще удари спирачките на инвестициите и наемането на служители.

Наемането всъщност се оказа силно напоследък. Министерството на труда съобщи този месец, че работодателите са добавили стабилните 517 хиляди работни места през януари и че нивото на безработица е намаляло до 3,4%. Откритите работни места през декември се увеличиха.

Данните изненадаха икономистите, тъй като предишните цифри предполагаха, че нарастващите лихвени проценти започват да ограничават наемането на служители, посочва Марк Джанони, главен икономист за САЩ в Barclays. Последните данни сочат, че политиката на Фед „има по-малко влияние върху търсенето на работна ръка, отколкото очаквахме“, казва той.

За Фед опасенията са, че компаниите ще могат да продължат да предават по-високите цени към клиентите, тъй като общият доход на домакинствата нараства. Междувременно, докато разходите се изместват от стоки към трудоемки услуги, търсенето на работници от работодателите може да продължи да нараства.

Икономисти от Goldman Sachs сега виждат 25% вероятност за рецесия през следващите 12 месеца, което е спад от предишна оценка от 35%. Банката очаква инфлацията да се забави до 3% тази година, като нивото на безработица да се повиши умерено до 4%, стига икономиката да расте с темпове под дългосрочната си тенденция от около 2%.

Ускоряването на растежа може да накара Фед да повиши лихвите повече от прогнозираното, за да забави инфлацията до целта си от 2% през следващите няколко години.

Много икономисти все пак очакват рецесия. Някои смятат, че Фед е действал твърде бързо при повишаване на лихвите – така че икономиката все още не е имала достатъчно време, за да се разкрият пълните ефекти. Последният път, когато лихвите се вдигнаха до настоящите нива – в началото на 2006 г., беше необходимо да измине още година и половина, след което ефектите се отразиха на пазара на труда.

„Продължаваме да виждате натиск върху маржовете на корпоративните печалби“, посочва Кати Бостянчич, главен икономист за САЩ в Nationwide. Тя очаква умерена рецесия да започне около средата на годината, тъй като печалбите намаляват и компаниите бързо съкращават работни места.

Джанони от Barclays сега прогнозира, че рецесия ще започне през есента вместо през лятото. Той очаква Фед да повиши лихвените проценти с четвърт пункт на следващите си три заседания – през март, май и юни – свеждайки референтната лихва до малко под 5,5%, ниво, достигнато за последно през 2001 г.

Инвеститорите виждат 90% шанс Фед да вдигне лихвите над 5% до юни спрямо 45% преди месец, показват данни на CME Group.

Много икономисти очакват потребителските разходи да намалеят, тъй като домакинствата изчерпват спестяванията, натрупани по време на пандемията.

Междувременно глобалният икономически растеж се ускорява. Европа изглежда избягва много от най-лошите сценарии на фона на ръста в цените на енергията от миналата зима. Китай се отказа от политиката си на нулев Covid, което може да увеличи търсенето.

Някои от най-силно засегнатите сектори на икономиката на САЩ дават признаци на живот. Лихвените проценти по ипотечните кредити миналия месец паднаха до малко над 6%, спад с почти пълен процентен пункт от ноември.

„Очевидният въпрос сега е дали ръста на търсенето на жилища ще продължи“, казва Райън Маршал, главен изпълнителен директор на строителната компания PulteGroup. „Строителите са оптимисти по природа и искам да вярвам, че Фед може да организира меко приземяване, но рискът от рецесия е реален“, добавя той.