Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Новата лихвена парадигма значи реални ниски лихви – под 1%

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, Клуб Investor, 11.02.2023 г.

22:00 | 11 февруари 2023
Обновен: 11:59 | 14 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

Ралито от началото на годината при облигациите беше поставено на пауза след заседанията на Европейската централна банка и Федералния резерв. Виждаме корекция в низходяща тенденция при доходностите. Пазарът смята, че скоро ще се върнем към по-ниски лихви. Намираме се в нова лихвена парадигма, в която реалните лихви ще са ниски – под 1%. Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Ваньов на Уолстрийт има оптимизъм, след като Фед премина към по-ниски повишения на лихвите. Той изрази очаквания за по-силно забавяне на инфлацията след март или април.

„Анализаторите започнаха да предвиждат, че може би през 2024 г. ще видим първите намаления на лихвите“.

Друга причина за оптимизъм, според Ваньов, е, че сезонът на отчетите не е толквоа слаб, каквито бяха очакванията.

Гостът коментира и отражението на кризата в Турция на пазарите. Той посочи, че след земетресението реакциите са били по-скоро регионални – част от пазарите са затворили, лирата се е разпродала.

„Лирата може би е структурирана да губи позиции, докато монетарно-икономическата програма на (турския президент) Ердоган остане в този си вид“.

Сега, според Ваньов, има лек оптимизъм за възстановяване - "при все, че това е една огромна трагедия за хиляди хора".

Ваньов се спря и на водещите теми от изминалата седмица, включително предупреждението на Credit Suisse за очаквани значителни загуби и разпродажбите на акциите на Adani след доклад, компроментиращ компанията.

Според Ваньов Credit Suisse по-скоро ще се стабилизира, още повече, че основният ѝ бизнес е управлението на средства, а този бизнес не понесе толкова значителни щети.

„Може би ще видим известно възстановяване и надали кой знае какво сътресение“.

Случаят с Adani, който изтри над 100 милиарда долара от богатството на Гаутам Адани, най-богатият индиец преди това, е перфектната буря, имайки предвид момента на оповестяването му – когато акциите на компанията бяха под натиск заради очаквана нова продажба на книжа.

„Докладът на малката инвестиционна фирма, която се занимава с продажба на акции на късо, предизвика много сериозни щета, но тя едва ли е без никакви основания… Все пак става въпрос за бизнес в Индия, а там не може да се говори за най-голямата прозрачност“, отбеляза Ваньов.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.