Credit Suisse очаква значителни загуби през 2023 г. след огромен отлив на средства

Клиенти на банката са изтеглили над 110,5 млрд. франка от сметките си в банката за последните 3 месеца на 2022 г.

08:30 | 10 февруари 2023
Автор: Марион Халфтенмайер, Мириам Балезу  
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската банка Credit Suisse Group AG предупреди, че очаква значителна загуба през тази година, след като клиентите изтеглиха рекордно количество средства през последните три месеца на 2022 г., поради което банката отбелязва най-лошите си годишни резултати от финансовата криза насам, предава Bloomberg.

По-голямата от очакваното нетна загуба от 1,39 млрд. швейцарски франка (1,5 млрд. долара) през трите месеца до декември се дължи на загубите както в ключовото подразделение за заможни клиенти, така и в отдела за инвестиционно банкиране, заяви Credit Suisse в четвъртък. Credit Suisse все още се бори да се възстанови от отлива на средства, след като бурята в социалните мрежи, поставяща под въпрос бъдещето на банката, доведе до паника сред вложителите през първите няколко седмици на октомври, като отливът за тримесечието възлезе на 110,5 млрд. франка.

Макар че според ръководството на банката се наблюдават признаци на връщане на средства от клиенти, свиването на активите ще продължи и през първото тримесечие. В опит да възстанови позициите си Credit Suisse отделя части от инвестиционната си банка и се преориентира към основния си бизнес, свързан с управление на богатството, като преработва стратегията си след години на скандали и загуби, които разрушиха доверието в марката.

"Резултатите очевидно са неприемливи и затова създадохме нова стратегия", заяви главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер в интервю за Франсин Лакуа от телевизия Bloomberg. След отлива банката се обърна към десетки хиляди клиенти и "ситуацията се промени напълно", каза Кьорнер.

След отварянето на борсата в Цюрих в четвъртък акциите на Credit Suisse поевтиняха с 2,8%.

Главният финансов директор Диксит Джоши заяви в четвъртък, че звеното за управление на богатството е отбелязало приток на средства през януари, особено в Азиатско-тихоокеанския регион.

В края на миналата година банката привлече капитал в размер на 4 млрд. долара, като Саудитската национална банка придоби дял от около 10%, и ще съкрати до 9000 работни места с цел да възстанови рентабилността си до 2024 г. В резултат на загубите и стремежа за намаляване на разходите банката намали с около 50% фонда за променливо възнаграждение за 2022 г. Банката заяви, че оценява разходите за преструктуриране за 2023 г. на около 1,6 млрд. франка.

Спад в търговията

Приходите от търговия с активи с фиксирана доходност през тримесечието са намалели с 84% на годишна база, а приходите от търговия с акции са спаднали с 96%, което е значително по-лошо представяне и в двете области в сравнение  конкурентите в Европа и САЩ. Същевременно приходите от капиталови пазари и консултантски услуги също намаляха с 59% в резултат на спада в сключването на сделки и несигурната пазарна среда.

Аксел Леман

В областта на управлението на богатството банката отчете загуба преди данъци в размер на 199 млн. франка, което е по-лошо от прогнозите. Периодичните такси и нетният лихвен доход намаляха със 17%, докато приходите от транзакции се сринаха с 20%, което се дължеше на загуби от пазарна оценка на финансирането в Азиатско-тихоокеанския регион в размер на 31 млн. франка.

В четвъртък кредиторът обяви закупуването на операциите на M. Klein & Co. за 175 млн. долара. като част от създаването на новата марка Credit Suisse First Boston, в която ще бъдат поместени функциите на инвестиционното банкиране.

Банката заяви, че е получила ангажимент за инжекция в размер на 500 млн. долара в бизнеса и води преговори с други заинтересовани страни за предоставяне на балансови или капиталови средства за обособяването.

Продължаващите загуби подчертават спешната нужда на Леман и главния изпълнителен директор Улрих Кьорнер да стабилизират Credit Suisse, като инвеститорите и анализаторите проявяват ограничено търпение за осъществяване на реорганизацията.

"С оглед на това, че значителните загуби ще продължат и през 2023 г., очакваме да видим още една вълна от понижения на рейтингите и не виждаме причина да притежаваме акции на банката", пишат анализаторите от Keefe, Bruyette and Woods в бележка от четвъртък.